ενότητα 4

ενότητα 1 - ενότητα 2 - ενότητα 3 - ενότητα 4 - ενότητα 5 - ενότητα 6

Διαχείριση περιφερειακών συσκευών

Ο πίνακας ελέγχου

Ο Πίνακας Ελέγχου είναι το κέντρο ελέγχου των περιφερειακών συσκευών του υπολογιστή μας.

Από το παράθυρο του πίνακα ελέγχου (εικόνα 1.4.1) μπορείτε να ρυθμίσετε τα πάντα, που αφορούν την όλη λειτουργία του υπολογιστή σας, όπώς την κίνηση και τους δείκτες του ποντικιού σας, τις εγκατεστημένες γλώσσες του πληκτρολογίου σας, τους ήχους, την εγκατάσταση του εκτυπωτή σας. Μπορείτε ακόμη να εγκαταστήσετε και να ρυθμίσετε το modem σας, να καθορίσετε την εμφάνιση της οθόνης σας, τις ρυθμίσεις του δικτύου, την ημερομηνία και την ώρα του συστήματός σας. Ας γνωρίσουμε λοιπόν πώς μπορείτε να κάνετε τις απαραίτητες ρυθμίσεις, ώστε να προσαρμόζετε το περιβάλλον εργασίας στις δικές σας απαιτήσεις.

Το ποντίκι

Η επιλογή ποντίκι μας δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε τον τρόπο λειτουργίας του ποντικιού, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας. Στο παράθυρο διαλόγου Ιδιότητες: Ποντίκι υπάρχουν τρεις καρτέλες: Κουμπιά, Δείκτες και Κίνηση, στις οποίες μπορούμε να ρυθμίσουμε τον τρόπο λειτουργίας των πλήκτρων, την ταχύτητα που τα πατάμε και το ίχνος του δείκτη.

Από την καρτέλα Κουμπιά ρυθμίζουμε τη λειτουργία του αριστερού και του δεξιού πλήκτρου, κάνοντας κλικ, και την ταχύτητα του διπλού κλικ.

Από την καρτέλα Δείκτες ρυθμίζουμε την εμφάνιση του δείκτη.

Από την καρτέλα Κίνηση ρυθμίζουμε την ταχύτητα του δείκτη και το ίχνος του, ώστε να είναι ευδιάκριτος.

Το πληκτρολόγιο

Η επιλογή πληκτρολόγιο μας δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε τον τρόπο λειτουργίας του πληκτρολογίου, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας. Στο παράθυρο Ιδιότητες: Πληκτρολόγιο υπάρχουν δύο καρτέλες: Ταχύτητα και Γλώσσες, στις οποίες μπορούμε να ρυθμίσουμε τον τρόπο αλλαγής της γλώσσας (Αριστερό + ή +), την ταχύτητα που τα πατάμε και την ταχύτητα που αναβοσβήνει το ίχνος του δείκτη σημείου εισαγωγής χαρακτήρων.

Δραστηριότητα

Εγκατάσταση μιας επιπλέον Γλώσσας

Θέλετε να γράφετε Γαλλικά κείμενα στον υπολογιστή σας, αλλά δεν ξέρετε πώς. Αναζητήστε στη Βοήθεια για τα Windows τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να εγκαταστήσετε μια επιπλέον γλώσσα στο πληκτρολόγιό σας.

Απάντηση

1. Κάντε κλικ στο κουμπί <Έναρξη> και στο μενού που αναδύεται κάντε κλικ στην επιλογή Βοήθεια ή, βλέποντας την Επιφάνεια Εργασίας σας, πατήστε το πλήκτρο . Τότε εμφανίζεται το γνωστό παράθυρο διαλόγου Βοήθεια για τα Windows.

2. Κάντε κλικ στην κάρτα Ευρετήριο και στη θυρίδα που βρίσκεται το σημείο εισαγωγής πληκτρολογήστε «γλώσσες». Τότε, ακριβώς από κάτω, επιλέγεται ή λέξη γλώσσες, οπότε κάντε κλικ στο κουμπί <Εμφάνιση>.

3. Ένα νέο παράθυρο (Θέματα που βρέθηκαν) εμφανίζεται στην οθόνη σας και σας προτείνει κάποια θέματα τα οποία έχουν σχέση με τη λέξη που πληκτρολογήσατε. Κάντε κλικ στην τελευταία επιλογή «Για να προσθέσετε μια γλώσσα ή μια διάταξη πληκτρολογίου» και μετά κάντε κλικ στο κουμπί <Εμφάνιση>.

4. Στο δεξιό μέρος του παραθύρου εμφανίζονται οι οδηγίες για το πώς θα εγκαταστήσετε μια επιπλέον γλώσσα. Αν θέλετε μπορείτε να επιλέξετε το κείμενο αυτό, σύροντας το δείκτη του ποντικιού σας με πατημένο το αριστερό του πλήκτρο και να το αντιγράψετε σε κάποιο έγγραφο. Στη συνέχεια, ακολουθήστε τις οδηγίες αυτές και εγκαταστήστε μια επιπλέον γλώσσα στο σύστημά σας.

Η οθόνη και η επιφάνεια εργασίας

Θα δούμε τώρα πώς μπορούμε να ρυθμίζουμε την οθόνη και να αλλάζουμε την επιφάνεια εργασίας, ώστε να ρυθμίζουμε το περιβάλλον εργασίας σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας.

Η Γραμμή Εργασιών

Από τη γραμμή εργασιών έχετε αρκετές δυνατότητες ρυθμίσεων. Ας δούμε μερικές από αυτές:

* Γραμμή εργαλείων Γρήγορη Εκκίνηση. Αυτή εμφανίζεται με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης των Windows και περιλαμβάνει μερικά από τα κουμπιά που φαίνονται στην εικόνα 1.4.4. Μπορείτε να την εμπλουτίσετε με νέα κουμπιά προσθέτοντας νέα ή αφαιρώντας από τα υπάρχοντα. Αρκεί να βρείτε το εκτελέσιμο αρχείο μιας εφαρμογής, να το σύρετε και να το αφήσετε ανάμεσα στα κουμπιά αυτά. Για να αφαιρέσετε κάποιο, κάντε δεξί κλικ επάνω του και στο μενού συντομίας κάντε κλικ στην εντολή διαγραφή. Για να φορτωθεί η εφαρμογή, της οποίας το κουμπί βρίσκεται σε αυτή τη γραμμή εργαλείων, αρκεί μόνο ένα κλικ στο αντίστοιχο κουμπί.

* Ένδειξη Γλώσσας. Στη θυρίδα αυτή εμφανίζεται η τρέχουσα «γλώσσα» του πληκτρολογίου, η οποία και εναλλάσσεται είτε με το πάτημα του συνδυασμού των αριστερών πλήκτρων +, είτε κάνοντας κλικ στη θυρίδα αυτή και νέο κλικ επάνω στην ένδειξη γλώσσας, στο μικρό πλαίσιο που εμφανίζεται αναδυόμενο με όλες τις εγκατεστημένες γλώσσες του υπολογιστή (εικόνα 1.4.5).

* Ένταση ήχου. Το είδος του εικονιδίου αυτού εξαρτάται από την εγκατεστημένη κάρτα ήχου και συνήθως είναι ένα μικρό κίτρινο ηχείο. Αν αυτό δεν υπάρχει, τότε ή δεν έχετε εγκαταστήσει κάρτα ήχου στον υπολογιστή σας ή για κάποιο λόγο αυτή καταργήθηκε. Με κλικ επάνω του μπορούμε να εμφανίσουμε το χειριστήριο και να αυξομειώσουμε την ένταση του ήχου ή να τον αποκόψουμε εντελώς. Απλά σύρατε το μικρό ορθογώνιο κουμπί προς τα πάνω ή κάτω αντίστοιχα. Με διπλό κλικ πάνω του ανοίγει το παράθυρο ελέγχου των ηχείων και όλων των πηγών ήχου (μικρόφωνο, CD ήχου, σύνθετο μουσικό όργανο (Συνθεσάιζερ) κλπ). Από εδώ μπορείτε να ελέγχετε την ένταση του ήχου για κάθε μια από τις πηγές.

* Ημερομηνία/ώρα. Δεξιά στην άκρη της Γραμμής Εργασιών εμφανίζεται η τρέχουσα ώρα του συστήματος. Αν αφήσετε το δείκτη του ποντικιού επάνω της, θα εμφανισθεί και η ημερομηνία. Αν κάνετε διπλό κλικ επάνω στην ώρα, θα εμφανισθεί το παράθυρο διαλόγου Ιδιότητες: Ημερομηνία/ ώρα. Σε αυτό μπορείτε να αλλάξετε την ημερομηνία και την ώρα του συστήματος, όπως επίσης και τη ζώνη της ώρας που βρίσκεστε. Θα δείτε ότι η ημερομηνία που μπορείτε να εμφανίσετε εκεί είναι από το 1980 έως το 2099. Μην ξεχάσετε να επιλέξετε τη θυρίδα για την αυτόματη ρύθμιση του ρολογιού στις αλλαγές της θερινής ώρας. Κάθε φορά που θα αλλάζει η ώρα, ο υπολογιστής θα σας ενημερώνει σχετικά.

Προσαρμογή της Επιφάνειας Εργασίας

Εάν έχετε βαρεθεί ή δεν σας αρέσει η κλασική πράσινη οθόνη των Windows, μπορείτε να την αλλάξετε ή να τη διακοσμήσετε με την προσθήκη μιας ταπετσαρίας. Ας δούμε πώς:

Κάντε κλικ στο κουμπί <Έναρξη> και οδηγήστε το δείκτη σας διαδοχικά στις επιλογές Προγράμματα>Ρυθμίσεις>Πίνακας ελέγχου, για να «ανοίξετε» τον «Πίνακα Ελέγχου» και κάντε κλικ στο εικονίδιο «Οθόνη».

* Στην κάρτα Φόντο και στο πεδίο Ταπετσαρία, να επιλέξετε Ταπετσαρία ή Μοτίβο για να είναι ευχάριστη στην όψη η οθόνη σας και τον τρόπο εμφάνισής του στην οθόνη.

* Στην κάρτα Προφύλαξη οθόνης να επιλέξετε ένα από τα διαθέσιμα είδη Προφύλαξης οθόνης που διαθέτουν τα Windows, για το χρόνο που θα μένει ανενεργή η οθόνη σας. Η προφύλαξη οθόνης (screen saver) είναι ένα κινούμενο σχέδιο που εμφανίζεται στην οθόνη, όταν δεν έχετε χρησιμοποιήσει την οθόνη για κάποια χρονική περίοδο.

* Στην κάρτα Εμφάνιση μπορείτε να επιλέξετε το συνδυασμό χρωμάτων και χαρακτήρων που θα έχουν τα εικονίδια της επιφάνειας εργασίας, τα μενού, τα παράθυρα, οι λεζάντες σας. Μπορείτε να διαλέξετε έναν από τους έτοιμους χρωματικούς συνδυασμούς ή να δημιουργήσετε το δικό σας.

* Στην κάρτα Ρυθμίσεις να επιλέξετε την ανάλυση της οθόνης και το πλήθος των χρωμάτων (βάθος χρώματος) που επιθυμείτε. Οι χαμηλές αναλύσεις εμφανίζουν τις εικόνες μεγαλύτερες, αλλά οι υψηλότερες αναλύσεις μας επιτρέπουν να βλέπουμε περισσότερες πληροφορίες ταυτόχρονα. Ο αριθμός των χρωμάτων σε κάθε ανάλυση εξαρτάται από το μέγιστο αριθμό που υποστηρίζει η κάρτα γραφικών σε αυτή την ανάλυση αλλά και η οθόνη μας.

Εφαρμόστε το στυλ Web

Εάν θέλετε η επιφάνεια εργασίας σας να συμπεριφέρεται σαν ιστοσελίδα, μπορείτε να εφαρμόσετε το στυλ Web έτσι, ώστε, αντί να κάνετε διπλό κλικ, με το δείκτη σας να έχει τη μορφή βέλους, να κάνετε απλά κλικ, με το δείκτη σας να είναι σαν χεράκι που δείχνει προς τα πάνω. Στην περίπτωση αυτή η επιλογή εικονιδίου δε γίνεται με απλό κλικ, αλλά με το να αφήσετε το δείκτη επάνω στο εικονίδιο για περίπου ένα δευτερόλεπτο.

Για να ενεργοποιήσετε τη δυνατότητα αυτή, κάντε δεξί κλικ σε μια κενή περιοχή της επιφάνειας εργασίας σας. Στο μενού συντομίας που εμφανίζεται κάντε κλικ στην επιλογή Ιδιότητες. Εμφανίζεται το παράθυρο διαλόγου Ιδιότητες: Οθόνη. Κάντε κλικ στην καρτέλα Το Web και αμέσως μετά κλικ στο κουμπί <Επιλογές φακέλων…>. Στο πλαίσιο Επιλογές φακέλων που ακολουθεί κάντε κλικ στο κουμπί <Ναι> και τότε εμφανίζεται το παράθυρο διαλόγου Επιλογές φακέλων, όπου στην κάρτα Γενικά απλά επιλέξτε την επιλογή Στυλ Web και κάντε κλικ στο κουμπί <ΟΚ>. Θα ακολουθήσει το παράθυρο διαλόγου Μονό κλικ, το οποίο θα σας ζητά επιβεβαίωση για το μονό κλικ. Επιλέξτε τη θυρίδα Ναι και κάντε κλικ στο <ΟΚ>.

Τακτοποιήστε την Επιφάνεια Εργασίας σας

Μπορούμε να αναθέσουμε στα Windows την τακτοποίηση όλων των εικονιδίων στην επιφάνεια εργασίας ή σε ένα παράθυρο έτσι, ώστε να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα με τη σειρά που θέλουμε. Κάντε δεξί κλικ σε ένα κενό σημείο της Επιφάνειας Εργασίας και στο μενού εντολών που αναδύεται οδηγήστε το δείκτη σας στην επιλογή Τακτοποίηση εικονιδίων. Στο νέο υπομενού που εμφανίζεται δίπλα επιλέξτε το είδος της τακτοποίησης που θέλετε να κάνει ο υπολογιστής σας. Τα εικονίδια της Επιφάνειας εργασίας θα τακτοποιηθούν με τον τρόπο που επιλέξατε. Κάθε φορά που δημιουργείτε ένα εικονίδιο πρέπει να επαναλάβετε την παραπάνω διαδικασία, εκτός και αν έχετε επιλέξει  Αυτόματη τακτοποίηση, οπότε τακτοποιούνται αυτόματα αλλά σε τυχαία σειρά.

Διαχείριση εκτυπωτή - εκτυπώσεων

Για να παράγουμε έντυπα χρησιμοποιούμε τον εκτυπωτή. Εάν δουλεύουμε σε δίκτυο, μπορεί τον ίδιο εκτυπωτή να μοιράζονται και να χρησιμοποιούν ταυτόχρονα πολλοί χρήστες. Μπορεί ακόμη να είναι στη διάθεσή μας περισσότεροι από ένας εκτυπωτές (π.χ. ένας ασπρόμαυρος laser και ένας έγχρωμος inkjet)

Εκτύπωση ενός αρχείου

Για να εκτυπώσουμε ένα αρχείο: α) το επιλέγουμε κάνοντας κλικ πάνω του και β) από το μενού «Αρχείο» επιλέγουμε «Εκτύπωση». Το εικονίδιο του εκτυπωτή θα εμφανισθεί κάτω δεξιά στην οθόνη σας, δίπλα στην ώρα και, μόλις ετοιμαστεί η εκτύπωση, τα Windows στέλνουν τις πληροφορίες στον εκτυπωτή, όπου το λαμπάκι λειτουργίας του αναβοσβήνει και μας δείχνει ότι δέχεται τα δεδομένα της εκτύπωσης.

Επισκόπηση εκτυπώσεων

Για να δείτε τα αρχεία που έχετε στείλει στον εκτυπωτή και πληροφορίες σχετικές με την πορεία των εκτυπώσεων, κάντε διπλό κλικ στο εικονίδιο του εκτυπωτή κάτω δεξιά ή από το μενού Έναρξη>Ρυθμίσεις>Εκτυπωτές ανοίξτε το παράθυρο διαχείρισης του εκτυπωτή σας, με διπλό κλικ πάνω του.

Εμφανίζεται ένα παράθυρο που περιέχει τις πληροφορίες για τα αρχεία που έχουν σταλεί για εκτύπωση και την κατάσταση που βρίσκονται. Το αρχείο που βρίσκεται στην κορυφή της εκτύπωσης θα εκτυπωθεί πρώτο.

Εκτυπώστε με περισσότερες επιλογές

Εάν θέλετε να έχετε περισσότερες δυνατότητες επιλογής για την εκτύπωση που πρόκειται να κάνετε, ανοίξτε πρώτα την εφαρμογή που έχει δημιουργηθεί το αρχείο και επιλέξτε το μενού Αρχείο> Εκτύπωση…. Τότε θα εμφανισθεί η παραπάνω εικόνα του παραθύρου διαλόγου Εκτύπωση, μέσα από το οποίο στο πεδίο Εκτυπωτής έχετε τη δυνατότητα επιλογής εκτυπωτή. Στο πεδίο Περιοχή σελίδων μπορείτε να εκτυπώσετε συγκεκριμένες σελίδες, στο πεδίο Εκτύπωση:, ορίστε αν τις θέλετε όλες ή όχι και, για περισσότερες λεπτομέρειες επιλογής, κάντε κλικ στο κουμπί <Επιλογές…> και στο νέο παράθυρο επιλέξτε ανάλογα όποιες επιλογές θέλετε. Τέλος κάντε κλικ στο κουμπί <ΟΚ>, για να αρχίσει η εκτύπωση.

Διαχείριση οδηγών δίσκων

Οι οδηγοί των δίσκων είναι οι συσκευές αποθήκευσης με τις οποίες ερχόμαστε ποιο συχνά σε επαφή, αφού εκεί αποθηκεύονται για να φυλαχτούν όλες οι πληροφορίες που θέλουμε.

* Ο οδηγός σκληρού δίσκου ή ο σκληρός δίσκος, όπως συνηθίζουμε να λέμε, είναι η κύρια συσκευή αποθήκευσης. Βρίσκεται στο εσωτερικό της κεντρικής μονάδας, όπως είδαμε στη δεύτερη ενότητα, και η μόνη οπτική επαφή είναι η λυχνία λειτουργίας του. Όταν αυτή αναβοσβήνει, δεν πρέπει να μετακινούμε τον υπολογιστή από τη θέση του. Για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του μπορούμε να κάνουμε τακτικά εξέταση και ανασυγκρότηση με τα εργαλεία συστήματος που διαθέτουν τα windows.

* Ο οδηγός εύκαμπτων δίσκων διαβάζει και γράφει δεδομένα σε δισκέτες. Σήμερα χρησιμοποιούνται πλέον δισκέτες των 3,5” που αποθηκεύουν δεδομένα 1.44 ΜΒ. Οι οδηγοί αυτοί βρίσκονται σε όλους του υπολογιστές και μας δίνουν τη δυνατότητα να μεταφέρουμε εύκολα μικρά δεδομένα από τον ένα υπολογιστή στον άλλο, να κρατήσουμε εφεδρικά αντίγραφα των αρχείων μας ή να δώσουμε στοιχεία σε συναδέλφους ή μαθητές μας. Για να βάλουμε τη δισκέτα μέσα στον οδηγό, τη γυρνάμε από την πάνω πλευρά της (η ετικέτα προς τα πάνω) και τη σπρώχνουμε με προσοχή μέσα στη σχισμή που διαθέτει ο οδηγός εύκαμπτων δίσκων. Όταν τοποθετηθεί σωστά, θα ακούσουμε συνήθως ένα «κλικ» και το κουμπάκι εξαγωγής της θα βγει λίγο προς τα έξω. Για να τη βγάλουμε πατάμε αυτό το κουμπί, αφού έχει σβήσει η ενδεικτική λυχνία ανάγνωσης – εγγραφής του οδηγού.

* Ο οδηγός CD είναι η συσκευή που διαβάζει ή/και γράφει δεδομένα σε συμπαγείς δίσκους. Σήμερα ένα CD-ROM αποθηκεύει δεδομένα 650 ΜΒ, δηλαδή περίπου 400 δισκέτες. Υπάρχουν οδηγοί CD μόνο για ανάγνωση (CD-ROM), ή/και για εγγραφή (CD-R) ή/και επανεγγραφή (CD-RW) δεδομένων. Για να τοποθετήσετε ή να βγάλετε ένα CD, πατάτε το κουμπάκι που υπάρχει μπροστά στον οδηγό CD. Ένα μικρό συρτάκι βγαίνει έξω και τοποθετούμε το CD με την ετικέτα προς τα πάνω. Για να κλείσει, πατάμε πάλι το ίδιο κουμπί.

* Ο οδηγός DVD είναι η συσκευή που διαβάζει δεδομένα σε ψηφιακούς βίντεο δίσκους. Σήμερα ένα DVD μπορεί να χωρέσει 4,7 GB έως και 15 GB δεδομένων που ισοδυναμεί με 6 έως και 20 δίσκους CD-ROM. Ένα DVD μπορεί να χωρέσει μια ολόκληρη κινηματογραφική ταινία με τους υπότιτλους της ή τη μεταγλώττισή της σε αρκετές γλώσσες καθώς και στοι-χεία για τους καλλιτέχνες και τους συντελεστές της ταινίας.

* Οι οδηγοί Zip και Jaz είναι συσκευές που διαβάζουν και γράφουν δεδομένα σε ειδικούς αφαιρούμενους σκληρούς δίσκους μεγάλης χωρητικότητας (100 έως 250 ΜΒ και 1 έως 4 GB αντίστοιχα), εξωτερικού μεγέθους περίπου όσο μία δισκέτα. Με αυτούς μπορούμε να κρατάμε εφεδρικά αντίγραφα ή να μεταφέρουμε δεδομένα.

Η δισκέτα και η διαμόρφωση της

Μία δισκέτα πρέπει να είναι μορφοποιημένη, πριν τη χρησιμοποιήσουμε για εγγραφή δεδομένων. Θυμηθείτε ότι η διαμόρφωση (format) μιας δισκέτας είναι η δημιουργία ενός χάρτη που επιτρέπει στον οδηγό της δισκέτας να αποθηκεύσει και να βρει δεδομένα με ένα μεθοδικό τρόπο. Ο χάρτης αποτελείται από μαγνητικά στοιχεία τα οποία προσανατολίζονται και οργανώνονται, διαιρώντας τη δισκέτα σε τομείς sectors (φέτες) και ίχνη tracks (ομόκεντρους κύκλους). Αυτός ο διαμερισμός οργανώνει τη δισκέτα, έτσι ώστε τα δεδομένα να μπορούν να εγγράφονται με λογικό τρόπο και να ανακτώνται από τις κεφαλές ανάγνωσης και εγγραφής.

Συνήθως, σήμερα οι δισκέτες πωλούνται διαμορφωμένες και τις χρησιμοποιείτε άμεσα. Αν όμως ο υπολογιστής σας δεν αναγνωρίζει την υπάρχουσα διαμόρφωση, πρέπει να τη διαμορφώσετε από την αρχή. Για να διαμορφώσετε μια δισκέτα, βάλτε τη στον οδηγό δισκέτας και εκκινήστε τον Εξερευνητή των Windows ή ανοίξτε το παράθυρο Ο Υπολογιστής μου. Κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο της Δισκέτας 3,5 (Α:) και στο μενού συντομίας που εμφανίζεται κάντε κλικ στην επιλογή Διαμόρφωση…. Τότε εμφανίζεται το παράθυρο διαλόγου Διαμόρφωση-Δισκέτα 3,5(Α:) και στο πεδίο Χωρητικότητα, επιλέξτε τη χωρητικότητα της δισκέτας που θα διαμορφώσετε (συνήθως 1,44 Mb). Στο πεδίο Τύπος διαμόρφωσης κάντε κλικ στην επιλογή που θέλετε, δώστε και μια ετικέτα στη δισκέτα σας και κάντε κλικ στο κουμπί <Εκκίνηση>. Σε λίγα λεπτά η δισκέτα σας θα είναι έτοιμη για χρήση.

Διαχείριση ήχου - ηχείων

Η κάρτα ήχου είναι η συσκευή που παράγει τον ήχο στον υπολογιστή σας. Για να ακούσετε ποιοτικό ήχο πρέπει να έχετε και ανάλογα ηχεία υψηλής ποιότητας.

Οι κάρτες ήχου διαθέτουν μία θύρα για χειριστήριο παιχνιδιών και τέσσερις (4) υποδοχές βύσματος για σύνδεση εξωτερικών συσκευών:

* Spk Out για να συνδέσουμε ηχεία ή ακουστικά.

* Line In για να συνδέσουμε ένα εξωτερικό κασετόφωνο ή CD προκειμένου να ηχογραφήσουμε ή να ακούσουμε ήχο.

* Line Out για να συνδέσουμε τον ενισχυτή του στερεοφωνικού μας και να ακούμε μέσω αυτού ή ένα κασετόφωνο και να γράψουμε ήχο σε κασέτα.

* Mic για να συνδέσουμε ένα μικρόφωνο και να ηχογραφήσουμε ομιλία ή μουσική ή να συνομιλήσουμε με άλλους μέσω διαδικτύου.

Διαχείριση σαρωτή

Ο σαρωτής (scanner) είναι η συσκευή που μεταφέρει γραφικά και εικόνες στον υπολογιστή μας. Φωτογραφίες, σχήματα αλλά και κείμενα μεταφέρονται ως γραφικά - ψηφιακές εικόνες γρήγορα στον υπολογιστή. Με χρήση ενός προγράμματος οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς κειμένου με δυνατότητα επεξεργασίας στον υπολογιστή.

Για να σαρώσετε μια εικόνα πρέπει να επιλέξετε τον τρόπο λειτουργίας του σαρωτή, την ανάλυση δηλαδή με πόση λεπτομέρεια θα καταγράψει την εικόνα. Η ανάλυση υπολογίζεται σε σημεία ανά ίντσα (dpi - dots per inch)

Οι ψηφιοποιημένες εικόνες αποθηκεύονται συνήθως σε αρχεία ειδικής μορφής, με πιο συνηθισμένα τα bitmap, τα tiff και τα jpeg.

Powered by Drupal - Design by artinet