Σημειώσεις για ερασιτεχνική χρήση προγραμμάτων επεξεργασίας φωτογραφίας...

UNDER CONSTRUCTION !!!!!!

Το ελεύθερο πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφίας, λέγεται Gimp, και καλύπτει πλήρως την προσωπική χρήση...
Gimp - Gimp - Gimp - Gimp - Gimp - Gimp - Gimp - Gimp - Gimp - Gimp - Gimp - Gimp - Gimp - Gimp - Gimp
και μερικά μαθήματα (english)
tutorials - tutorials - tutorials - tutorials - tutorials - tutorials - tutorials - tutorials - tutorials


Ιnstructions for UFU lessons

Oι σημειώσεις που ακολουθούν είναι φτιαγμένες για να συνοδεύουν τα μαθήματα του UFU. Χωρίς αυτά είναι δύσχρηστες. Έχουν γραφτεί πάνω στο photoshop 7 και σε κομπιούτερ MAC. Ενδεχόμενα δηλαδή σε κάποιο άλλο photoshop κάποιες εντολές να είναι σε άλλο μενού, και σε PC να πρέπει κανείς να πατήσει διαφορετικά πλήκτρα.

Οι σημειώσεις πάνω στο Photoshop που ακολουθούν βασίζονται στην εμπειρική γνώση. Κατά συνέπεια ίσως έχουν λάθη, ελλείψεις και σίγουρα βασίζονται σε μια εμπειρία που αποκτήθηκε μέσα από χρήση για ένα συγκεκριμένο σκοπό. Δηλαδή την επεξεργασία φωτογραφίας για τύπωμα offset. Μην θεωρήσετε ότι έτσι είναι επειδή έτσι γράφει. Οι εξηγήσεις, αναλύσεις και συμβουλές δεν πρόκειται να είναι λάθος αλλά το πιο πιθανό είναι ότι δεν είναι και εντελώς σωστές ή πλήρεις. Επειδή δε απευθύνονται σε άτομα που θα κάνουν ερασιτεχνική χρήση και για οικονομία δεν αναφέρονται μια σειρά από δυνατότητες που μάλλον σε πρώτη φάση δεν θα είναι αξιοποιήσιμες. Πάντως είναι μια αρχή πλοήγησης στο πρόγραμμα και σίγουρα χρήσιμες για ερασιτεχνική χρήση.

Εν αρχή…
Αυτό όμως που καθορίζει το τι επεξεργασία κάνουμε είναι ο σκοπός της χρήσης της φωτογραφίας.
Στις σημειώσεις αυτές θα ασχοληθούμε με την ερασιτεχνική επεξεργασία που κυρίως αφορά φωτογραφία για προσωπική χρήση, internet, ή για αφίσα & έντυπο χωρίς απαιτήσεις (όχι εμπορική χρήση) ενώ για την επαγγελματική επεξεργασία φωτογραφίας βασική προϋπόθεση είναι γνώσεις χρώματος και τυπογραφίας.
Νο1 πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι στο Photoshop δε υπάρχει μία λύση για ένα πρόβλημα αλλά πολλές. Απλά κάποια λύση είναι η πιο αποδοτική και γρήγορη.
To No 2 είναι ότι δεν γίνεται να μάθουμε το Photoshop αν δεν παίξουμε μόνες μας για να δούμε τι κάνει.

6 Μαθήματα:
1.Βασικά Menu image – info – history – Menu file (saves – revert – contact sheet ) – χαρακτηριστικά φωτογραφίας

2. πλοήγηση desktop – menu view και window

3. Επιλογές menu select – εργαλεία επιλογών - fill

4. layers – transform – copy + paste

5. Χρωματικές adjustments

6. brush – πινέλα – εργαλεία tool bar - φίλτρα

Mάθημα 1

1.Βασικά χαρακτηριστικά ψηφιακής φωτογραφίας

Κάθε φωτογραφία έχει τα εξής 5 βασικά χαρακτηριστικά.

1- Διαστάσεις (ύψος / πλάτος)
2- Ανάλυση Η ανάλυση αφορά την πυκνότητα της πληροφορίας ανά τετραγωνική ίντσα ή cm. Βλέπουμε μια σχετική διαδοχή αναλύσεων. H εικόνα περιγράφετε όλο και με λιγότερη λεπτομέρεια. ???
3- Είδος χρωματικού αρχείου.
RGB ή CMYK ή Grayscale ή Bitmap, κ.α. Διαφορετικά συστήματα χρωματικής ανάλυσης. (δες πιο κάτω)
4- Όγκος ψηφιακού αρχείου Δηλαδή πόσα megabite είναι η φωτό είτε ανοιγμένη είτε αποθηκευμένη.
5- Είδος ψηφιακού αρχείου
Δηλαδή ως τι είδος είναι αποθηκευμένη. .TIF ή .EPS ή .JPEG (δες πιο κάτω).κ.α..???

1+2. Διαστάσεις-Αναλυση
Οι διαστάσεις και η ανάλυση καθορίζουν το μέγεθος του αρχείου φωτογραφίας, δηλαδή πόσα megabite καταλαμβάνει στο δίσκο του κομπιούτερ.
Για εκτύπωση ή φωτό πρέπει να είναι μεγάλων διαστάσεων και κυρίως μεγάλης ανάλυσης. 200-300 dpi (dots per inch).
Για internet πρέπει να είναι μικρής διάστασης και ανάλυσης 72 dpi γιατί αυτή είναι η ανάλυση της οθόνης. Αν είναι μεγαλύτερης ανάλυσης δεν θα αλλάξει τίποτα στη όψη ενώ θα δυσκολέψει το άνοιγμα της από αυτόν ή αυτήν που προσπαθεί να την δει.

Η διαχείριση διαστάσεων/ανάλυσης γίνεται είτε από τα εμφανή tool bars είτε από το μενού Image size.
Image size (στο μενού Image)????
Βάζοντας την μία διάσταση αλλάζει αυτόματα και η άλλη.
Ξεκλικάροντας το Constrain Proportions καταργούμε την διπλή αλυσιδούλα σχέσης ύψους-πλάτους και επηρεάζουμε μόνο την μία διάσταση ενώ η άλλη μένει σταθερή και έτσι παραμορφώνεται η φωτό.
Κλικάροντας το Resample Image δημιουργούμε τριπλή αλυσιδούλα κλειδώνοντας τη σχέση ύψους-πλάτους-ανάλυσης. Έτσι μετατρέπουμε την φωτογραφία σε διαστάσεις ή ανάλυση χωρίς να επηρεάζετε το ισοζύγιο της ποιότητας.
Προτεινόμενο
Διπλή αλυσιδούλα (ως έχει δηλαδή) και νέες διαστάσεις αν η φωτό πρόκειται να γίνει ίση ή μικρότερη από όση είναι.
Αν θέλουμε να μεγεθύνουμε (σε διαστάσεις ή ανάλυση) την φωτό τότε πρέπει να έχουμε υπ όψιν ότι θα μειωθεί η ποιότητα της.

Αλλαγή διαστάσεων από το tool bar (μη προτεινόμενη)
Μπορούμε να αλλάξουμε τις διαστάσεις και την ανάλυση της φωτογραφίας και από την μπάρα εργασίας που εμφανίζετε στο πάνω μέρος της οθόνης μας αν επιλέξουμε το εργαλείο crop ( ) από την μπάρα tools που υπάρχει λογικά πάντα (εκτός αν την κλείσαμε κατά λάθος) στα αριστερά της οθόνης. Επιλέγοντας το crop όπως και κάθε άλλο εργαλείο, αυτόματα εμφανίζετε η σχετική μπάρα εργασίας επάνω. Εκεί μπορούμε να πληκτρολογήσουμε το πλάτος ή το ύψος ή την ανάλυση ή όλα. Δεν έχουμε όμως τις ευκολείες με τις αλυσιδούλες. Οπότε καλύτερα η δουλειά να γίνετε από το image size του μενού image.

3.Χρωματικά είδη αρχείων

Βασικά χρωματικά αρχεία που θα σας είναι χρήσιμα.

RGBΧρωματική ανάλυση σε σύστημα οθόνης.
Οι οθόνες συνθέτουν χρωματικά μια φωτογραφεία με τρία χρώματα Red/Green/Blue. Όταν η φωτό δεν θα χρησιμοποιηθεί εκτός υπολογιστή μπορεί -και για internet πρέπει- να παραμείνει RGB.
Οι ψηφιακές μηχανές δημιουργούν τις φωτό σε RGB.

CMYKΣύστημα χρωματικής ανάλυσης εκτυπώσεων.
Το CMYK αντιπροσωπεύει τα 4 χρώματα Cyan (κυανό) / Matzenta (φούξια)/ Yellow (κίτρινο) / K (μαύρο) που χρησιμοποιούνται στην εκτύπωση έγχρωμων εντύπων. Από τα 4 αυτά χρώματα συντίθενται στην τυπογραφεία όλα τα υπόλοιπα χρώματα.

GrayscaleΑσπρόμαυρη φωτό με όλους τους γκρι τόνους.

BitmapΑσπρόμαυρη φωτό χωρίς τόνους γκρι. Αποκλειστικά μαύρο και άσπρο. Χρησιμοποιείτε κυρίως για σκίτσα ή για κάποιο ιδιαίτερο εικαστικό αποτέλεσμα ή για δημιουργία γραφικών. Πολύ μικρό αρχείο. Απαιτεί για καλά αποτελέσματα υψηλότερη ανάλυση 400-600 dpi.
TIF???

Σύγκριση RGBvsCMYK
Στο RGB λειτουργεί η πλειοψηφία των φίλτρων (βλέπε μετά) ενώ στο CMYK λίγα.
Το CMYK λόγω του ότι αποτελείτε από 4 χρωματικές επιφάνειες και όχι 3 όπως το RGB, διευκολύνει την χρωματική επεξεργασία επειδή αυξάνει τις επιλογές.
Δηλαδή RGB για παιχνίδι με τα φίλτρα και εικαστικά αποτελέσματα και το CMYK για χρωματική διόρθωση.
Φυσικά στην ερασιτεχνική χρωματική διόρθωση μπορεί κανείς να παραμείνει στο RGB. No problem.

4. Όγκος αρχείου ή megabite

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τον όγκο των αρχείων μας γιατί οι φωτογραφίες είναι από τα πιο βαριά αρχεία. Ο όγκος μας επηρεάζει με δύο τρόπους. Α. Κάνει την δουλειά μας στο photoshop πιο γρήγορή ή χρονοβόρα και Β. Επηρεάζει την δυνατότητα να τη στείλουμε mail ή να αντιγράψουμε. Είναι καλό να περιορίζουμε τον όγκο δουλεύοντας στις μικρότερες καλές διαστάσεις και ανάλυση της φωτό, και να συμπιέζουμε τα αρχεία μετατρέποντας τα στο σώσιμο σε jpg αρχεία. Αν για παράδειγμα μια φωτό πρόκειται να την χρησιμοποιήσουμε σε ένα περιοδικό σε διάσταση 17cm πλάτος, είναι καλό να την δουλεύουμε σε αυτή τη διάσταση και όχι μεγαλύτερη. Η ανάλυση να είναι 200 εως 300 dpi που είναι καλές ποιότητες. Ο όγκος αναγράφετε στο κάτω μέρος του παραθύρου της ανοιχτής φωτό ή μπορούμε να τον δούμε στα σωσμένα αρχεία με δεξί κλικ στα properties ή ιδιότητες.

5. Ψηφιακά είδη αρχείων

Βασικές μορφές αρχείων που θα σας είναι χρήσιμες.
.TIF Το ποιο μεγάλο. Χρήσιμο για να διατηρήσει η φωτό την ποιότητα της.
.EPS Μεγάλο και συμβατό με πολλά άλλα προγράμματα.
.JPEG Συμπιεσμένο. Πολύ μικρό αρχείο. Χρήσιμο για αποθήκευση και μεταφορά φωτογραφιών, για ανέβασμα φωτό στο internet για mail.

Το μενού για την βασική επεξεργασία φωτογραφίας είναι το image.
Εδώ υπάρχουν τα χρωματικά είδη αρχείου Mode και το image size.
Επίσης η περιστροφή, flip, duplicate.

Powered by Drupal - Design by artinet