αφίσα - poster

Σημειώσεις: UNDER CONSTRUCTION!!!

Μάθημα micro αφίσας

Το μάθημα micro αφίσας αφορά την κατασκευή ασπρόμαυρης αφίσας για φωτοτυπία. Αφίσας για πάρτυ, συζήτηση,εκδήλωση, διαμαρτυρία ή ότι άλλο. Επίσης την σελιδοποίηση μικροκειμένου για προκήρυξη και τρικάκι. Στόχος του δεν είναι τόσο η καλή γνώση των προγραμμάτων όσο η αποτελεσματικότητα στην κατασκευή μικρο-αφίσας. Γι’ αυτό και έχει μεγάλο κομμάτι συζήτησης γύρω από την γραφιστική αισθητική και αναλογικές πρακτικές (χαρτοκοπτική).

Mάθημα 1

Γενικά περί γραφιστικής και επικοινωνίας

Αξιολόγηση της πληροφορίας (με βάση την απεύθυνση), πλοήγηση του ματιού.
Αναλύουμε το που απευθύνεται η αφίσα. Σε όλον τον κόσμο? Σε κάποιο ειδικό κοινό? Τα αποτελέσματα αυτής της ανάλυσης επηρεάζουν τις αισθητικές επιλογές μας. Ιεραρχούμε τις πληροφορίες μιας αφίσας (πρωτεύουσα, δευτερεύουσα κ.ο.κ.). Αναλύουμε το πως μπορούμε να βοηθήσουμε την πλοήγηση του ματιού στην αφίσα και την πληροφορία.

Σχήματα, φόρμα-αντιφόρμα, κοντράστ.
Συζητάμε για τις φόρμες τα σχήματα και τα στοιχεία που προσελκύουν το μάτι και δένουν το μήνυμα με την αισθητική. Επίσης για τα φόντα ή τις αντι-φόρμες (η φόρμα γύρω από την φόρμα), την λειτουργιά του κοντράστ, τους άξονες και τις περασιές στα σχήματα. Plus: Δυνατά στοιχεία Συζητάμε την αξία της απλής φόρμας και των δυνατών στοιχείων στην αφίσα.

Γραμματοσειρές
Η αισθητική και η σημειολογία των γραμματοσειρών ή πως να διαλέγουμε ποια γραμματοσειρά αποδίδει το μήνυμα μας. Plus πως να μην υπερβάλουμε στην χρήση τους.

Αφίσα μόνο με γράμματα
Μελετάμε την δυνατότητα να φτιάξουμε αφίσα μόνο με γράμματα. Plus περασιές.

Γλώσσες επικοινωνίας ή κριτήρια για να διαλέγουμε γραφικά.
Το μάτι των ατόμων που θα διαβάσουν την αφίσα είναι περισσότερο εξοικειωμένο με κάποιες εικόνες και γραφικά. Η χρήση τέτοιων γραφικών βοηθά στην πιο εύκολη αποκωδικοποίηση και κατανόηση του μηνύματος. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι τα σήματα του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Η χρήση τους ως έχουν ή ακόμα περισσότερο η τροποποίηση τους μας δίνουν ένα εξαιρετικά επιδραστικό γραφικό. Το ίδιο θα ίσχυε με την χρήση γνωστών συμβόλων ή cartoon ή logos, κ.α.. Πάρτε σαν παράδειγμα την λογική του adbusting.

Mάθημα 2

Έρευνα στο internet για γραφικά και αφίσες υποδείγματα.

Πως να βρούμε γραφικά που κάνουν για την δουλειά μας και αφίσες για να αντιγράψουμε ή πως κλέβουμε ;o) Βασική λοιπόν προϋπόθεση για να φτιάξουμε μια αφίσα είναι να έχουμε κάποιο ή κάποια γραφικά που θεωρούμε ότι με κάποια δικά μας κριτήρια -έστω και ανορθόδοξα- ταιριάζουν με το θέμα μας.

Πηγές για γραφικά είναι:

1.Βιβλία και περιοδικά που πρέπει να συλλέγουμε ή να δανειζόμαστε για να σκανάρουμε ή να φωτοτυπήσουμε κάτι που ξεχωρίσαμε.

2. Το internet
H έρευνα στο ίντερνετ χωρίζετε σε δύο κατηγορίες.
Α. Στην χαώδη αλλά πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα σε διάφορες μηχανές αναζήτησης όπως το google.com.
Πως γίνεται:
1- Μπαίνουμε στο google και πατάμε το κουμπί εικόνες/images. Γράφουμε μετά κάποια λέξη κλειδί που είναι κοντά στο θέμα μας. Αν θέλουμε να φτιάξουμε αφισάκι π.χ. για ένα πάρτυ, λέξεις κλειδιά θα μπορούσαν να είναι -party, dance, happy, music, κ.α. .
Αν για κάποιο θέμα γνωρίζουμε λέξεις κλειδιά σε άλλη γλώσσα πέραν των αγγλικών τις βάζουμε γιατί θα μας δώσουν άλλα αποτελέσματα, από μη αγγλόφωνα site.
2- Επειδή όμως αν βάλουμε απλά τη λέξη θα μας βγάλει πολλές φωτογραφίες και όχι γραφικά που δεν μας είναι πολύ χρήσιμες συνήθως, προσθέτουμε μία δεύτερη λέξη κλειδί που θα κάνει την έρευνα μας πιο αποτελεσματική. Λέξεις κλειδιά για την έρευνα κυρίως γραφικών θα μπορούσαν να είναι -logo, symbol, clipart ή (clip art), sign, sketch, illustration, drawing, comic, cartoon,(ή toon), poster, card, paint, και ότι άλλο σκεφτείτε. Παράδειγμα: party poster ή party sign.
3- Επειδή τα γραφικά που βρίσκουμε στο internet είναι συνήθως μικρά και άρα προβληματικά στην αξιοποίηση τους, μπορούμε στο κατάλληλο κουμπί το google που είναι μπροστά μας να επιλέξουμε αν θέλουμε να μας δείξει μόνο μεγάλα μεγέθη ή μόνο μεσαία (αν στα μεγάλα δεν βρούμε κάτι).
4- Σε κάθε σελίδα μας δίνει κάποια αποτελέσματα. Όταν μια εικόνα μας κάνει κλικάρουμε πάνω της μία φορά και μόλις εμφανιστεί σε νέα σελίδα, άλλη μία για να την δούμε στο κανονικό (μεγαλύτερο) μέγεθος της. Μετά με δεξί κλικ και save image as ή απλά τραβώντας την με το mouse την σώζουμε σε ένα σχετικό φάκελο που έχουμε φτιάξει στο desktop μας. Μετά γυρνάμε προς τα πίσω και συνεχίζουμε την έρευνα.
Προτιμάμε τα γραφικά που είναι απλά και καθαρά. Σύνθετα σκίτσα, με πολλά χρώματα ή φωτογραφίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο αν είναι μεγάλο μέγεθος. Αλλά στο βαθμό που μιλάμε για ασπρόμαυρο αφισάκι έτσι κι αλλιώς η ομορφιά του χρώματος θα χαθεί και θα μετατραπεί σε γκρίζους τόνους που σπάνια θα δώσουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

B. Στα site που διαθέτουν free γραφικά και εικόνες (και στα οποία μπορούμε και πρέπει και εμείς να ανεβάζουμε γραφικά). Τέτοια site θα βάζουμε εδώ ως link αλλά και κάθε φορά που ανακαλύπτουμε ένα site με ενδιαφέρουσες εικόνες πρέπει να το κρατάμε στα favorites. Αν έχουμε διακρίνει ότι ένα site έχει ενδιαφέρουσες εικόνες, βάζουμε αντί για λέξεις κλειδιά το όνομα του site στο google-εικόνες/images και τα αποτελέσματα που θα μας δώσει θα είναι σχεδόν όλες οι εικόνες που υπάρχουν σε αυτό το site.

Open sites με free γραφικά
radical graphics Κινηματικά γραφικά.(Μπορείτε και να ανεβάσετε δικά σας)
open clip art Διάφορα clipart δια πάσα χρήση.(Μπορείτε και να ανεβάσετε δικά σας)
norncposters.org διάφορες αφίσες

Sites με ενδιαφέρουσες ιδεές για αφίσες & γραφικά
pvuk Image bank με ενδιαφέρουσες αφίσες για ιδέες layout και στιλ.
explodingdog Ένας καταπληκτικός δημιουργός με εξαιρετικά σκιτσάκια

banksy's stencil & graffiti Τα γνωστά stencil του banksy από Αγγλία. Φοβερές ιδέες!
stencilarchive.org site με φωτογραφίες από stencil
the world of adam
mona caron
sinkers Αμερικανικό site με καταπληκτικές αφίσες κριτικής στην πολιτική των ηνωμένων πολιτειών και γενικά. Διατίθενται και σε μορφή γραφικού και άρα δεν έχουν περιορισμό μεγέθους.

Mάθημα 3

Χρήση-μετατροπή εικόνων & γραφικών

1.
Τα γραφικά θα τα χωρίσουμε τεχνικα σε δύο κατηγορίες. α)Αυτά που είναι σε μορφή φωτογραφίας και β)αυτά που είναι σε μορφή ανυσματικού αρχείου (illustrator). Tα πρώτα είναι σαν την απλή ψηφιακή φωτογραφία. Αποτελούνται από pixels. Δεν μπορούμε να τα μεγεθύνουμε παρά ελάχιστα αλλιώς χάνουν σε ποιότητα. Τα δεύτερα μπορούμε να τα μεγεθύνουμε όσο θέλουμε, να επέμβουμε στα σχήματα και τα χρώματα. Αποτελούνται από κόμβους και γραμμές με κλίσεις που τους ενώνουν, δημιουργώντας σχήματα με περίγραμμα και χρώμα εσωτερικά.
Οι εικόνες που βρίσκουμε στο internet είναι σε μορφή ψηφιακής εικόνας (και είδος αρχείου .jpg ή .gif* συνήθως) ενώ σε μορφή γραφικού (.svg για illustrator) είναι μόνο clip-art που βρίσκουμε σε site όπως το open clip art ή σε cd. Αν λοιπόν η εικόνα που βρήκαμε στο internet έχει ένα ικανοποιητικό μέγεθος μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε χωρίς να την μετατρέψουμε σε γραφικό. Αν όμως είναι μικρή ή πρέπει να κάνουμε κάποιες επεμβάσεις σε αυτή, πρέπει να τη μετατρέψουμε σε γραφικό (για illustrator).

*(οι κατάληξη ενός οποιουδήποτε αρχείου είναι η πληροφορία που χρειαζόμαστε για το τι είδους είναι το αρχείο αυτό. Όταν βλέπουμε πχ .doc καταλαβαίνουμε ότι το αρχείο αυτό είναι κείμενο του word ή άλλου κειμενογράφου. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα αρχεία. Φωτογραφία είναι αρχεία που έχουν την κατάληξη .jpg, .gif, .tif, .eps και άλλες. Αν έχει κατάληξη .svg είναι ανυσματικό γραφικό, .ai είναι και αυτό ανυσματικό αρχείο του illustrator, .eps είναι ή φωτό ή illustrator, .art είναι του streamline και ανοίγει και σε illustrator Αυτά τα απομνημονεύουμε με την εμπειρία. Προς το παρόν είναι γραμμένα εδώ συμβουλευτικά).
Καλό είναι να διαβάσετε από τις σημειώσεις του photoshop το μάθημα 1.Βασικά χαρακτηριστικά ψηφιακής φωτογραφίας

2.
Για να χρησιμοποιηθεί μια εικόνα σε α/μ αφισάκι και να έχει καλά αποτελέσματα πρέπει να έχει καλό μαύρο και αν έχει τόνους του γκρι αυτοί να είναι χαμηλής έντασης. Όχι σκούρο γκρι που μπορεί να γίνει μαύρο και να καταστρέψει την ευκρίνεια της εικόνας μας. Τα χρώματα μιας εικόνας όταν αυτή γίνει ασπρόμαυρη μετατρέπονται σε τόνους του γκρι που συνήθως αφαιρούν αισθητικά από το αποτέλεσμα. Γι’ αυτό ο στόχος μας είναι πώς να κάνουμε μια οποιαδήποτε φωτογραφία ή γραφικό όσο πιο καθαρή και ευκρινή γίνετε.
!!!Οι οδηγίες που δίνονται αφορούν το μέσο γραφικό/εικόνα και έχουν σαν στόχο την μέση καλή αφίσα. Εννοείτε ότι δεν μπορούμε να πιάσουμε κάθε ξεχωριστή περίπτωση, που είναι θέμα πειραματισμού να δείτε πως θα την διαχειριστείτε.

(α) Μετατροπή έγχρωμης εικόνας σε ασπρόμαυρη. Ανοίγουμε την φωτό στο photoshop και πάμε image>mode>grayscale.
(β) Τόνωση κοντράστ για καλύτερα αποτελέσματα. Photoshop>image>adjustments> curves (ctrl+M). Πιάνουμε με τον κέρσορα την διαγώνιο στη μέση και την κατεβάζουμε προς τα κάτω (ή πάνω) για να αδυνατίσουν οι μεσαίοι τόνοι.
(γ) Μετατροπή μεγέθους – ανάλυσης εικόνας. image>image size. Μπορούμε να αλλάξουμε το πλάτος ή το ύψος και την ανάλυση.Η αφετηριακά σωστή εικόνα για αφισάκι π.χ. Α4 (21x29cm) είναι 19cm πλάτος και 200dpi ανάλυση.

Μετατροπή εικόνας με περιγράμματα σε λιθογραφική ασπρόμαυρη (χωρίς τόνους του γκρι). Υπάρχουν διάφοροι τρόποι.
1.Ανοίγουμε την εικόνα στο photoshop και την μετατρέπουμε σε CMYK image>mode>CMYK. Μετά πατάμε με σειρά ctrl+4, ctrl+a, ctrl+c, ctrl+~, ctrl+v, layers>flatten image. Αν το αποτέλεσμα εκτός από μαύρο έχει και τόνους του γκρι για να τους εξαφανίσουμε: image>adjustments>curves και σέρνουμε το κάτω σημείο της διαγωνίου δεξιά μέχρι να εξαφανιστούν. Τέλος image>mode>grayscale για να γίνει η εικόνα μας ασπρόμαυρο αρχείο.**
2.Άλλος τρόπος είναι με τα φίλτρα filters. Photoshop>open>Filter>sketch>Torn Edges ή stamp και κάποια ακόμα.Για να λειτουργήσουν αυτά τα φίλτρα ή εικόνα πρέπει να είναι RGB ή grayscale(από image>mode). Δεν λειτουργούν όταν η εικόνα είναι CMYK.
Με το (+) και (–) στο παράθυρο διαλόγου του φίλτρου και με το χεράκι-κέρσορα πέρα δώθε μπορούμε να δούμε το σημείο της εικόνας που μας ενδιαφέρει περισσότερο να βγει σωστό. Π.χ. το πρόσωπο. Παίζουμε με τις ρυθμίσεις του φίλτρου και βλέπουμε ποιο αποτέλεσμα μας κάνει. Για να μας δίνει αποτελέσματα σε άσπρο μαύρο πρέπει τα δύο χρωματικά τετράγωνα στην όρθια μπάρα εργαλείων του photoshop (συνήθως στα αριστερά της οθόνης) να είναι άσπρο και μαύρο. Αν δεν είναι πατάμε τα δύο μικρότερα τετραγωνάκια που βρίσκονται κάτω αριστερά από τα μεγαλύτερα και επανέρχονται στο άσπρο μαύρο. Με το βελάκι περιστροφής πάνω δεξιά από τα τετράγωνα μπορούμε να αλλάξουμε την θέση άσπρου/μαύρου και έτσι να αντιστραφούν στην φωτογραφίες μας και οι επιφάνειες που γίνονται άσπρες οι μαύρες.
Αν θέλουμε να σβήσουμε κάτι από μία εικόνα στο photoshop, χρησιμοποιούμε τη γόμα (eraser tool) που βρίσκεται στην όρθια μπάρα εργαλείων του photoshop και έχει το σχήμα ενός ορθογώνιου σχήματος. Για να αφήνει λευκό όπου σβήνουμε πρέπει το κάτω από τα δύο τετράγωνα της μπάρας εργαλείων να είναι λευκό. Αν έχει άλλο χρώμα όπου σβήνουμε θα αφήνουμε αυτό το χρώμα και όχι άσπρο. (Δες στην προηγούμενη παράγραφο στο κείμενο). Για να αλλάξουμε το μέγεθος της γόμας ανοίγουμε το μενού δίπλα στην ένδειξη brush από την πάνω οριζόντια μπάρα εργαλείων Ή πατάμε shift +] για το επόμενο μεγαλύτερο και shift+[ για το επόμενο μικρότερο.

**Αυτές οι απανωτές κινήσεις είναι: Πάμε στην επιφάνεια του μαύρου από τις τέσσερις του CMYK> μετά την επιλέγουμε ολόκληρη, την κάνουμε copy > επιστρέφουμε από τη επιφάνεια του μαύρου στην πλήρη χρωματικά εικόνα >επικολλούμε πάνω της το μαύρο το οποίο αυτομάτως κάθετε σε layer και >κάνουμε flatten image για να ενσωματωθεί και να εξαφανιστούν τα υπόλοιπα χρώματα. Ο στόχος είναι να απαλλαγούμε από τα χρώματα και τους τόνους του γκρι κρατώντας μόνο τα μαύρα περιγράμματα.

Μετατροπή εικόνας σε γραφικό για illustrator

1.H μετατροπή γίνετε μέσο του προγράμματος adobe Streamline. Επειδή το streamline για να ανοίξει (open) μια φωτογραφία αυτή πρέπει να είναι σωσμένη στην μορφή αρχείου .tif κάνουμε τα εξής: Ανοίγουμε τη φωτό στο photoshop(open). Της δίνουμε κάποιες βολικές διαστάσεις (γ) π.χ. 12 cm πλάτος και 200 dpi ανάλυση και της εντείνουμε αν χρειάζεται το κοντράστ (β) για καλύτερο αποτέλεσμα. Μετά κάνουμε file>save και στην επιλογή μορφής αρχείου (διάταξη) που υπάρχει στο παράθυρο διαλόγου του save που έχει ανοίξει, επιλέγουμε το αρχείο tif και σώζουμε.
Μετά ανοίγουμε το streamline και ανοίγουμε (open) το αρχείο μας. Πατάμε file>convert ή ctrl+R και αυτόματα αυτό μετατρέπετε σε ασπρόμαυρο γραφικό χωρίς χρώματα ή τόνους του γκρι. (Αν θέλουμε να επέμβουμε στους τόνους και τα χρώματα υπάρχει το Options>color/grayscale Setup αλλά είναι εκτός μαθήματος).Μετά σώζουμε το αρχείο που αυτομάτως σώζετε με την μορφή αρχείου-κατάληξη .art. Μετά μπορούμε να ανοίξουμε το αρχείο από το illustrator και να το ενσωματώσουμε μαζί με τα γράμματα στην αφίσα μας.

Ως τυφλοσούρτης

Illustrator: Πως να κάνουμε το στήσιμο μιας αφίσας (γράμματα και γραφικά)

Σκανάρισμα-scann

Διαλέγουμε τυπωμένα γραφικά και τα σκανάρουμε για να τα χρησιμοποιήσουμε είτε ως ψηφιακά αρχεία, είτε να τα επεξεργαστούμε να τα τυπώσουμε και να τα χρησιμοποιήσουμε στην χαρτοκοπτική.

Χαρτοκοπτική

Φτιάχνουμε ή σκανάρουμε τα στοιχεία που θέλουμε, τα τυπώνουμε και τα κολλάμε πάνω στο χαρτί.

Προκήρυξη και τρικάκι

Δουλεύουμε με βάση όσα έχουμε κάνει για την αφίσα για το πως σελιδοποιούμε απλά μια προκήρυξη και πως φτιάχνουμε ένα τρικάκι και το μοντάρουμε σε Α4 για φωτοτυπία.

αυτοκόλλητα

ανάλογα τα οικονομικά σου (ή της ομάδας σου) διαλέγετε να τυπώσετε σε εκτυπωτή ή σε τυπογραφείο ή σε μαγαζί με εκτυπώσεις. Αν μιλάμε για μικρό αριθμό (πχ 100) συμφέρει ο εκτυπωτής ή το μαγαζί. Αν πάλι μιλάμε για μεγάλο αριθμό, (πάνω από χίλια) συμφέρει το τυπογραφείο. Η αναλογία είναι αντίστοιχη με τις αφίσες (αν και είναι ακριβότερο "σπορ").
Μεγάλο ρόλο παίζουν και τα χρώματα που θα διαλέξεις. Μονοχρωμία, διχρωμία τριχρωμία τετραχρωμία. κάθε χρώμα αυξάνει το κόστος αρκετά.

κάτι που πρέπει να προσέξεις, είναι να αφήνεις ένα μικρό κενό ανάμεσα τα αυτοκόλλητα, ετσι ώστε να χωρέσουν περισσότερα στην κόλα, αλλα και να μπορούν να κοπούν χωρίς να χαθεί κάτι. Τα αυτοκόλλητα σε σχήματα (πέραν του ορθωγόνιου, τετράγωνου) είναι ακριβώτερα, μιας και θέλουν ειδικό μαχαίρι

Powered by Drupal - Design by artinet