chain mails

Μια κατηγορία spam, είναι τα chain-emails, αυτά δηλαδή που κυκλοφορούν αλυσιδωτά. Μου έρχεται ένα email και το προωθώ σε 10 άτομα και αυτά σε άλλα δέκα, σαν πυραμίδα. Μια κατηγορία αυτών, είναι φάρσες (hoax emails), που όμως δεν έχουν την παραδοσιακή έννοια της φάρσας, σου κάνω κάτι δηλαδή για να γελάσουμε, μιας και οι δημιουργοί τους, δεν βλέπουν το αποτέλεσμα όταν ανοίγουν οι παραλήπτες/ισσες τέτοια email...

Το πρόβλημα με τέτοια email, είναι ότι:

 • καθιστούν τα email αναξιόπιστα,
 • σπέρνουν τον πανικό για ανύπαρκτους τερατόμορφους καταστροφικότατους ιούς υπολογιστών όπως τα δελτία ειδήσεων,
 • αναμασούν αστικούς μύθους,
 • προσφέρουν ανύπαρκτα λεφτά και τσιμπάει πολύς κόσμος...

Το internet είναι πληροφορία, είναι διασταύρωση πηγών, είναι ατέλειωτες βιβλιοθήκες και βάσεις δεδομένων. Και όμως, τέτοια email, χωρίς κανένα απολύτως λινκ για να επιβεβαιώνει τα γραφομενά του, περνάν σαν έγκυρες πηγές.

Είναι ζήτημα παιδείας και κουλτούρας του κόσμου που επικοινωνεί, ενημερώνεται, διαβάζει και μορφώνεται μέσω του internet. Είναι πολύ στοιχειώδες (it`s elementary my dear Watson...), όταν συναντάς μια πληροφορία να ανοίγεις την wikipedia, να την επιβεβαιώσεις. Να κάνεις τη φήμη αλήθεια ή ψέματα. Σε δεύτερο βαθμό υπάρχουν και οι μηχανές αναζήτησης, για έρευνα. Εξειδικευμένες (π.χ. imdb.com για ταινίες) ή γενικές (το μαντέψατε, google.com), μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμες. Μην πιστεύετε ότι ακούτε ή διαβάζετε, χωρίς να την ψάξετε λιγουλάκι.

Και το πάμε παρακάτω. Δυστηχώς σε τέτοια email, το μόνο γνωστό μας στοιχείο είναι τα ονόματα των πολυεθνικών. Η micro$oft μαζί με την AOL θα κάνουν αυτό. Το CNN είπε αυτό, ή Norton θεωρεί τρομερό τον τάδε ιό. Ο κόσμος δείχνει τυφλή εμπιστοσύνη δηλαδή σε ένα λογότυπο εταιρίας, με θρησκευτική ευλάβεια...

Τέλος τείνουν να σπρώχνουν τον κόσμο σε μια λογική διαμεσολάβησης. Αν θέλει να βρει κάποιο αστείο βιντεάκι ή αντίστοιχες φωτογραφίες, δεν θα μπει στον (φοβερό είναι η αλήθεια) κόπο, να ανοίξει μια μηχανή αναζήτησης και να ψάξει για π.χ. “jokes”, “funny videos” ή “funny pictures”. Απλά θα περιμένει αυτήν ή αυτόν που στέλνει τέτοια email για να ευθημήσει. Και οκ με το χαβαλέ, αλλά τι γίνεται με τους ιούς (στον κόσμο των παραθύρων είμαστε όλες κρυωμένες)? Είναι σαν διαφημιστική καμπάνια της κάθε Norton, το να βασίζει ο κόσμος την ενημέρωση του σε τέτοια θέματα, σε chain emails. Το αποτέλεσμα είναι “τρέξτε αγοράστε anti-virus”...

Δυστηχώς τα mailbox (γραμματοκιβώτια μας, οκ μερικά είναι καλύτερα να μην μεταφράζονται!) μας έχουν γεμίσει με σκουπίδια. Ένα καλό πρώτο βήμα για να μειώσουμε τα σκουπίδια, είναι να πάψουμε να τα προωθούμε και απλά να τα σβήνουμε...

μερικά από τα θέματα με τα οποία ασχολούνται τέτοια email:

 • ψεύτικες ανακοινώσεις για ιούς
 • ψεύτικες εκκλήσεις για βοήθεια σε άρρωστα παιδιά
 • μαζικές συλλογές υπογραφών για θέματα που έχουν λήξει. Προσοχή: συνεχίστε να συμμετέχετε σε συλλογές υπογραφών, τσεκάρετε όμως το θέμα τους και κυρίως τις ημερομηνίες. Αν πχ αναφέρονται σε γεγονότα που έχουν περάσει ή λήξει...

Μιας και τέτοια email απευθύνονται παγκόσμια (no borders no nations, more spam!), οπότε γράφονται στην πιο κοινή γλώσσα που είναι η αγγλική. Συχνά θα βρείτε στο θέμα να περιέχει εκφράσεις όπως:

 • "Urgent",
 • "Danger",
 • "worst ever virus!!",
 • "sign now before it's too late"

Σχετικά πρόσφατα έχουν αρχίσει και ελληνικές εκδοχές τους, να κυκλοφορούν. Είναι ακόμα ευκολότερο να τις διακρίνεις, μιας και μοιάζουν με μεταφράσεις του Babel Fish (πρόγραμμα αυτόματης μετάφρασης που βασίζεται στο systran, που δεν τα πάει καλά με το συντακτικό. Χρησιμοποιήστε το σαν λεξικό ή αν θέλετε να γελάσετε...)

 • Στείλε αυτό το email σε όλους σου τους φίλους και η micro$oft θα το ανιχνεύσει και θα σου στείλει 1000 δολάρια στον λογαριασμό σου.
 • Στείλε αυτό το email σε όλους σου τους φίλους για να έχεις καλή τύχη. Ένας που δεν το έστειλε, πέθανε μετά από 7 ημέρες.
 • Στείλε αυτό το email σε όλους σου τους φίλους γιατί το παιδάκι μου πάσχει από καρκίνο. Η AOL για κάθε email που στέλνεις εσύ και οι φίλοι σου θα δίνει 5 cents για τη θεραπεία του παιδιού.
 • Στείλε αυτό το email σε όλους σου τους φίλους για να ενημερωθούν για τον νέο ιό που κατακλύζει το internet.

"Send this email to everyone in your address book"
“Στείλε αυτό το email σε όλους σου τους φίλους”

Ίσως το ποιο εκνευριστικό είναι τέτοια email να αρχίζουν με την εισαγωγή: “μάλλον πρόκειται για απάτη, αλλά τι έχουμε να χάσουμε?”

σκέψεις στο γιατί στέλνονται τέτοια email: www.hoax-slayer.com/#why-email-hoaxes

ενδεικτική απάντηση σε προειδοποιητικό email που λάβαμε, για ιό-απάτη. Αν θέλετε, χρησιμοποιήστε το εσωτερικό πλαίσιο για απάντηση, μιας και το υπόλοιπο αναφέρεται σε συγκεκρυμμένο hoax-email...

αν και εκτιμάμε πολύ το ενδιαφέρον σου, οφείλουμε σαν πανεπιστήμιο υπολογιστών
(ufu.gr), που σέβεται την φήμη του, να σου επισημάνουμε, πως πρόκειται για φάρσα.
δεν θέλουμε να στην πούμε, ή να το παίξουμε έξυπνοι/ες (όλος ο κόσμος έχει κάνει
τουλάχιστον ένα τέτοιο fwd...), απλά το λάβαμε αρκετές φορές αυτό, και είπαμε να
 κάνουμε κάτι! μπορείς να δεις και τα παρακάτω λινκ:

http://en.wikipedia.org/wiki/Olympic_Torch_%28virus_hoax%29

http://www.google.com/search?q=Olympic+Torch+virus+hoax

από την άλλη, στο βαθμό που δεν τρομοκρατεί τον κόσμο, μπορεί και να κάνει και 
καλό, σαν εγρήγορση, άλλα μάλλον αυτή η ιστορία θα καταλήξει ειτε σε διαφημιστική
καμπανιά της κάθε McAfee και του κάθε Norton, ή σαν το μύθο με τον τσοπάνη που 
φώναζε βοήθεια για πλάκα και όταν ήρθε πραγματικά ένας λύκος δεν του έδωσε 
κανείς/μια σημασία...

σου αντιπροτείνουμε το λοιπόν, να στέλνεις σαν συνοδευτικό (ή μόνο αυτό) κάτι 
σαν:
ορίστε μια φάρσα που μου` ρθε με email! αλλά καλού κακού,κάντε
κάτι από τα παρακάτω!
 • βάλτε linux! και ξένοιαστε από ιούς, διαφημίσεις, παράθυρα που πετάγονται κλπ κλπ
 • δεν μπορείτε (ακόμη?) χωρίς window$? βάλτε ένα antivirus (την ελεύθερη έκδοση του avg, για παράδειγμα, μην πληρώνετε κερατιάτικα το norton!). Κάντε τακτικά τα updates της micro$oft.
 • Χρησιμοποιήστε ένα adaware (spybot, avg adaware)...

ufu sou!

sites που δημοσιεύουν τέτοια email και κάνουν καμπάνια εναντίων τους...


Powered by Drupal - Design by artinet