email: μικρά μυστικά...

Υπάρχουν φορές που στέλνουμε email και δεν φτάνουν. Που το θέμα ή το περιεχόμενο δεν διαβάζεται, που τα συνημμένα δεν ανοίγουν και άλλα τέτοια...

Όλοι οι τεχνικοί όροι, είναι σε ελληνικά και αγγλικά, με τα δεύτερα σε παρένθεση. Αυτό έγινε, γιατί μπορεί να συναντήσετε και τους δύο σε διαφορετικούς υπολογιστές. Κάποιες έννοιες πάντως, είναι καλύτερο να μην μεταφράζονται. πχ ο browser, το πρόγραμμα με το οποίο βλέπετε internet sites, είναι μάλλον πιο κατανοητό από το "φυλλομετρητής"...

δημιουργία λογαριασμού email

ο παρακάτω οδηγός είναι βασισμένος στο webmail της yahoo. Η διαδικασία δημιουργίας email σε κάποιο άλλο πάροχο, είναι παρόμοια και μάλλον ευκολότερη. Το προτιμήσαμε μιας και έιναι από τα πιο δημοφιλή...


 1. Σε έναν υπολογιστή που έχει πρόσβαση στο internet, ανοίξτε έναν web browser, όπως για παράδειγμα τον Mozilla Firefox.

 • Στη μπάρα διευθύνσεων γράψτε «www.yahoo.gr» για να αποκτήσετε email στο ελληνικό yahoo, ή «www.yahoo.com» για το αγγλικό. Η διαδικασία είναι παρόμοια. Το υπόλοιπο τμήμα αυτού του μαθήματος θα ολοκληρωθεί στο ελληνικό yahoo.

 • Πατείστε το κουμπί για να μεταβείτε στη σελίδα του yahoo ή απλά το πλήκτρο ENTER.

 • Στον web browser παρουσιάζεται η σελίδα του yahoo.

 • Κάντε κλικ στον σύνδεσμο Yahoo! Mail για να μεταβείτε στη σελίδα του yahoo που αφορά σε λογαριασμούς email.

 • Τώρα παρουσιάζεται μία άλλη σελίδα σαν και την ακόλουθη.

  Τα προηγούμενα βήματα θα ακολουθείτε και αργότερα όταν θα έχει δημιουργηθεί πλέον ο λογαριασμός του
  email σας, μόνο που θα δίνετε τα στοιχεία σας (ταυτότητα χρήστη και κωδικό πρόσβασης)στη δεξιά πλευρά της οθόνης και θα πατάτε το κουμπί «Είσοδος». Τώρα, επειδή ακόμη δεν έχετε γραφτεί στο yahoo θα πρέπει να αρχικά να προχωρήσετε σε εγγραφή.

 • Πατείστε λοιπόν το κουμπί «Γραφτείτε τώρα»

 • Παρουσιάζεται πλέον μια σελίδα στην οποία θα πρέπει να συμπληρώσετε διάφορα στοιχεία σας όπως επώνυμο, ημερομηνία γέννησης κτλ. Τα στοιχεία αυτά δε χρειάζεται να είναι τα πραγματικά. Προσοχή απαιτείται στην συμπλήρωση της ημερομηνία γέννησης, μια και θα πρέπει να συμπληρώσετε μία ημερομηνία ώστε να φαίνεστε πάνω από 18 ετών. Αν π.χ. δώσετε ως ημερομηνία γέννησης 1/3/1991, το yahoo θα θεωρήσει ότι είστε 15 ετών, και σε πολλλές περιπτώσεις δε θα σας αφήνει να κάνετε ορισμένες λειτουργίες (π.χ. μπορεί να σας κρύβει κάποιο περιεχόμενο ιστοσελίδων). Κάποια στοιχεία που θα κληθείτε να συμπληρώσετε είναι υποχρεωτικά (δηλαδή αν δεν τα συμπληρώσετε δε θα καταφέρετε να τελειώσετε τη διαδικασία και δε θα δημιουργηθεί λογαριασμός email) και κάποια άλλα όχι (οπότε μπορείτε να τα αγνοήσετε με ασφάλεια). Τα στοιχεία που είναι υποχρεωτικά έχουν δίπλα τους έναν αστερίσκο *. Ας δούμε λοιπόν σιγά σιγά τα στοιχεία που πρέπει να συμπληρώσετε.

 • Τα πρώτα στοιχεία είναι αυτά που φαίνονται στην επόμενη εικόνα.


  Όπως παρατηρείτε όλα τα πεδία έχουν στα αριστερά τους έναν αστερίσκο, οπότε αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τα συμπληρώσετε όλα.

 • Το 1ο στοιχείο είναι το μικρό σας όνομα.

  Σας θυμίζω και πάλι ότι δε χρειάζεται να βάλετε τα πραγματικά σας στοιχεία. Το
  yahoo δεν ξέρει ποιος πραγματικά είστε ;-). Επίσης καλό είναι να συμπληρώσετε όλα τα στοιχεία με λατινικούς χαρακτήρες.


 • Το 2ο στοιχείο είναι το επώνυμό σας.

 • Το 3ο στοιχείο είναι το φύλο σας. Πατείστε το κουμπί προκειμένου να φανούν όλες οι επιλογές

  και επιλέξτε το φύλο που σας ταιριάζει καλύτερα, Άντρας ή Γυναίκα.

 • Το 4ο στοιχείο είναι η ταυτότητα χρήστη yahoo, δηλαδή το ψευδώνυμό σας. Με αυτό το όνομα θα μπαίνετε στο yahoo και όχι με το μικρό σας όνομα ή το επώνυμο που δώσατε προηγουμένως. Επίσης το email σας θα είναι αυτός ο κωδικός @yahoo.gr

  Στο σημείο αυτό μπορεί να υπάρξει ένα μικρό πρόβλημα. Μπορεί η ταυτότητα αυτή να είναι ήδη πιασμένη από κάποιον άλλο χρήστη. Διαλέξτε ένα όνομα που να θέλετε, αλλά να μην είναι κοινό (π.χ.
  maria). Το yahoo δε θα σας αφήσει να φτιάξετε λογαριασμό email, μέχρι να δώσετε μία καινούρια για αυτούς ταυτότητα χρήστη. Μπορείτε να να χρησιμοποιήσετε εκτός από γράμματα και αριθμούς ή την υπογράμμιση _. Δηλαδή η ταυτότητα arg34hj87_u76 είναι σωστή (και μάλλον είναι απίθανο να την έχει επιλέξει κάποιος), ταυτόχρονα όμως θα είναι και δύσκολη να τη θυμάστε εσείς ή κάποιος φίλος σας αν θέλει να σας στείλει ένα email. Διαλέξτε π.χ. μία ταυτότητα που να έχει το όνομά σας και την ημερομηνία γέννησής σας και το πρώτο γράμμα από το επώνυμό σας.

 • Το 5ο στοιχείο είναι ο κωδικός πρόσβασης.

  Τον κωδικό αυτό δε θα πρέπει να τον αποκαλύψετε σε κανέναν, μιας και θα μπορεί να στέλνει
  email σας να είσασταν εσείς. Θα πρέπει να είναι εύκολος να τον θυμάστε εσείς, αλλά όσο γίνεται πιο δύσκολος να τον μαντέψουν οι άλλοι. Όπως βλέπετε και στην προηγούμενη εικόνα, καθώς πληκτρολογείτε τον κωδικό δεν εκυπώνονται τα γράμματα ή οι αριθμοί, αλλά εκτυπώνεται πάντα ένας αστερίσκος *. Αυτό γίνεται ώστε κατά την ώρα που τον γράφετε να μην μπορεί κάποιος π.χ. που στέκεται δίπλα σας να δει τον μυστικό κωδικό σας. Επίσης θυμηθείτε ότι στον κωδικό πρόσβασης ένα πεζό γράμμα, π.χ. το ‘a’ δεν είναι ίδιο με το αντίστοιχο κεφαλαίο, π.χ. το ‘Α’. Δηλαδή ο κωδικός πρόσβασης ‘ab12cd’ δεν είναι ίδιος με τον ‘aΒ12cd’ (προσέξτε ότι στη 2η περίπτωση το Β είναι κεφαλαίο).

 • Το 6ο πεδίο είναι πάλι ο κωδικός πρόσβασης.

  Ακριβώς επειδή δε φαίνεται τί γράφετε στα πεδία των κωδικών, για να μη γίνει κάποιο λάθος, θα πρέπει να τον ξαναγράψετε όπως και πριν.

 • Στο σημείο αυτό έχετε συμπληρώσει την πρώτη ομάδα πεδίων. Ας δούμε
  τώρα την επόμενη ομάδα.

 • Τα πεδία αυτά είναι σαν και αυτά της επόμενης εικόνας.

  Προσέξτε ότι και πάλι είναι υποχρεωτικό να τα συμπληρώσετε όλα, εκτός από το τελευταίο. Θα κληθείτε δώσετε τα σωστά στοιχεία για αυτά τα πεδία, στην περίπτωση που ξεχάσετε τον κωδικό πρόσβασης σας κάποια στιγμή. Για αυτόν τον λόγο καλό είναι να δώσετε τα πραγματικά σας στοιχεία (που δεν πρόκειται να τα ξεχάσετε ποτέ) ή τέλος πάντων κοιτάξτε να θυμάστε τί δώσατε. Αν ξεχάσετε τον κωδικό πρόσβασης και δεν απαντήσετε σωστά π.χ. στην ερώτηση Ταχ. Κώδικας, δυστυχώς (ή ευτυχώς ;-) δε θα μπορέσετε να μπείτε στον λογαριασμό του
  email σας. Πάντα βέβαια θα μπορείτε να φτιάξετε έναν νέο λογαριασμό email από την αρχή. Ας δούμε λοιπόν τα πεδία που πρέπει να συμπληρώσετε ένα ένα.

 • Το 1ο πεδίο είναι μία προσωπική ερώτηση, όπως π.χ. πώς λένε το ζωάκι σας ή κάτι τέτοιο. Πατείστε το κουμπί προκειμένου να παρουσιαστούν όλες οι επιλογές.

  Επιλέξτε αυτή που θέλετε.

 • Το 2ο πεδίο είναι η απάντησή σας, αν σας τεθεί η προηγούμενη ερώτηση. Έτσι εγώ που επέλεξα «Πώς λέγεται το ζωάκι σας» στην προηγούμενη ερώτηση εδώ θα πρέπει να γράψω “ fidel” αν θέλω να θυμάμαι την απάντηση.

 • Το 3ο πεδίο είναι η ημερομηνία γέννησής σας

  Γράψτε την ημερομηνία στο πρώτο κουτάκι π.χ. 12, και μετά επιλέξτε τον μήνα που γεννηθήκατε. Πατείστε το κουμπί προκειμένου να φανούν όλες οι επιλογές, που ώς γνωστόν στα ελληνικά είναι:

  Επιλέξτε το μήνα, και μετά στο επόμενο κουτί συμπληρώστε το έτος γέννησης. Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, αν δηλώσετε ψεύτικη ημερομηνία γέννησης, προσέξτε να είναι πριν από το 1988, ώστε να θεωρείστε πάνω από 18 ετών. Η ημερομηνία γέννησής πλέον είναι συμπληρωμένη.

 • Το 4ο πεδίο είναι ο ταχυδρομικός κώδικας.

  Γράψτε έναν πενταψήφιο αριθμό και προσωρήστε στο επόμενο πεδίο.

 • Το 5ο πεδίο, Χώρα, δε χρειάζεται να το αλλάξετε μιας και είναι προεπιλεγμένη τιμή είναι «Ελλάδα»

  Αφήστε το λοιπόν ως έχει.

 • Το 6ο πεδίο δεν είναι υποχρεωτικό να το συμπληρώσετε. Σας ζητάει να δώσετε κάποιον άλλο, δικό σας, λογαριασμό email. Μπορείτε άνετα να αγνοήσετε αυτό το πεδίο.

  Με τη συμπλήρωση (ή μη) και αυτού του πεδίου τελείωσε και η δεύτερη ομάδα πεδίων.

 • Υπομονή, σε λίγο θα έχετε ένα δικό σας λογαριασμό email. Το επόμενο πεδίο είναι όπως στην επόμενη εικόνα.

  Μπορείτε να ξετσεκάρετε την επιλογή, προκειμένου να μη σας στέλνουν από τη
  yahoo διαφημιστικά μηνύματα. Κάντε κλικ λοιπόν στο ώστε να γίνει

 • Το επόμενο πεδίο είναι ένας ακόμη κωδικός, όπως φαίνεται και στην εικόνα που ακολουθεί. Σε εσάς βέβαια θα παρουσιαστεί μία λίγο διαφορετική εικόνα.

  Στο κουτί

  θα πρέπει να γράψετε τα γράμματα και τους αριθμούς που φαίνονται στην εικόνα ακριβώς από κάτω. Π.χ. όταν δημιουργούσα εγώ τον λογαριασμό μου στο
  yahoo μου έβγαλε

  Όπως παρατηρείτε τα γράμματα και οι αριθμοί δε φαίνονται και πάρα πολύ καλά. Αν προσέξετε όμως καλύτερα θα δείτε ότι γράφει 6
  BeM. Αυτό ακριβώς θα πρέπει να γράψετε και εσείς στο κουτί. Δηλαδή

 • Το αμέσως από κάτω σημείο της σελίδας από εκεί που ήμασταν είναι όπως την επόμενη εικόνα

  Εδώ το μόνο που μπορείτε να κάνετε, αν θέλετε έναν λογαριασμό
  email στο yahoo, είναι πατήσετε το κουμπί «Συμφωνώ», προκειμένου να δηλώσετε ότι αποδέχεστε τους όρους χρήσης του email σας.

 • Αν όλα έχουν πάει καλά, δηλαδή δεν υπάρχει ήδη η ταυτότητα χρήστη, δεν ξεχάσατε να συμπληρώσετε κάποιο υποχρεωτικό πεδίο και γράψατε και σωστά τα γράμματα και τους αριθμούς της παραμορφωμένης εικόνας, τότε θα έχετε με επιτυχία φτιάξει το δικό σας λογαριασμό email στο yahoo. Η επόμενη σελίδα που θα εμφανιστεί θα σας αναφέρει επομένως ή ότι καταφέρατε να φτιάξετε τον λογαριασμό σας ή ότι υπάρχει κάποιο λάθος, και θα σας υποδείξει που έγινε αυτό. Η επόμενη εικόνα δείχνει ότι όλα πήγαν καλά και φτιάχτηκε ο λαγαριασμός email.

  Όπως βλέπετε μιας και έβαλα ως ταυτότητα χρήστη το «
  ufubuntu» το email μου είναι ufubuntu@yahoo.gr.
  Πατείστε το κουμπί για να συνεχίσετε με το νέο σας λογαριασμό
  email. Η επόμενη σελίδα είναι πλέον αυτή της διαχείρισης των emails σας, κάπως σαν την επόμενη εικόνα.

  Τώρα μπορείτε να στείλετε και να λάβετε
  emails… αλλά αυτό είναι ένα άλλο μάθημα.

 • Ο πιο ασφαλής τρόπος για να βγείτε από το διαχειριστικό του email είναι να ΠΡΩΤΑ να πατήσετε το κουμπί «Έξοδος» που βρίσκεται ψηλά στην αρχή της οθόνης

  και ΜΕΤΑ να κλείσετε το παράθυρο του
  web browser από πάνω δεξιά πατώντας το .

 • Στην περίπτωση που θέλετε κάποια στιγμή αργότερα να ξαναμπείτε στο διαχειριστικό του email σας, ακολουθείστε και πάλι τα βήματα αυτού του μαθήματος μέχρι και το 6. Αυτή τη φορά όμως δώστε την ταυτότητα χρήστη και τον κωδικό σας στα αντίστοιχα πεδία, όπως στην επόμενη εικόνα,

  και πατείστε το κουμπί «Είσοδος».
 • Πιθανά προβλήματα κατά τη δημιουργία του λογαριασμού email


  Κατά τη δημιουργία του λογαριασμού του email σας, τρεις μπορεί να είναι οι περιπτώσεις που δε θα σας επιτρέψουν να προχωρήσετε. Σε κάθε περίπτωση πάντως τα σημεία που θέλουν διόρθωση παρουσιάζονται με κάποιο έντονο χρώμα:
  1. Η ταυτότητα χρήστη που δηλώσατε, υπάρχει ήδη: Στην περίπτωση αυτή η σελίδα που θα σας παρουσιάζει αυτό το λάθος θα είναι όπως η επόμενη.

   Συμπληρώστε μία νέα ταυτότητα χρήστη στο πεδίο «Ταυτότητα χρήστη
   Yahoo!» και πατείστε το κουμπί «Υποβάλλετε αυτό το έντυπο με ασφάλεια» για να προχωρήσετε.

  2. Ξεχάσατε να συμπληρώσετε ένα πεδίο που είναι υποχρεωτικό: Π.χ. στην επόμενη εικόνα φαίνεται η σελίδα που αναφέρει πως ξεχάσατε να συμπληρώσετε το φύλο σας.

   Συμπληρώστε όλα τα πεδία που φαίνονται με λίγο διαφορετικό χρώμα και τα οποία ξεχάσατε να συμπληρώσετε και στη συνέχεια γράψτε και τον κωδικό που φαίνεται παραμορφωμένος στην εικόνα. Πατείστε το κουμπί «Υποβάλλετε αυτό το έντυπο με ασφάλεια» για να προχωρήσετε.

  3. Δεν δώσατε το σωστό κωδικό όπως αυτός παροσουσιάζεται στην παραμορφωμένη εικόνα: Πολλές φορές δεν μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει ποιά γράμματα και αριθμούς παρουσιάζει η παραμορφωμένη εικόνα. Σε αυτήν την περίπτωση θα σας παρουσιαστεί μία σελίδα όπως η επόμενη.

   Προσπαθήστε να συμπληρώσετε σωστά τον κωδικό, όπως αυτός φαίνεται στην νέα παραμορφωμένη εικόνα, και στη συνέχεια πατείστε το κουμπί «Υποβάλλετε αυτό το έντυπο με ασφάλεια » για να προχωρήσετε.


  Καλή επιτυχία!

  Σημείωση:
  Ο προσεκτικός αναγνώστης ίσως αναγνωρίσε ακόμη ένα είδος λάθους
  που μπορεί να γίνει κατά τη συμπλήρωση της αίτησης: να έχει συμπληρωθεί διαφορετικός κωδικός πρόσβασης στα δύο αντίστοιχα πεδία. Θεωρώ όμως ότι θα ξέρει να ξεπεράσει το πρόβλημα μόνος του ;-).  Διαχείριση e-mail με τον Thunderbird

  Διαχείριση e-mail με τον Mozilla Thunderbird από το techteam.gr 
  Η αρχική οθόνη του Mozilla Thunderbird χρησιμοποιεί την ίδια διάταξη που συναντά κανείς στους περισσότερους e-mail clients. Συγκεκριμένα, στο αριστερό μέρος της οθόνης εμφανίζεται η λίστα διαθέσιμων φακέλων για τα e-mail, ενώ στο κύριο τμήμα της εμφανίζονται τα μηνύματα κάθε φακέλου, καθώς και η προεπισκόπησή τους. Με διπλό κλικ σε οποιοδήποτε μήνυμα, μπορείτε να το προβάλλετε σε πλήρη μορφή, σε νέο παράθυρο.

  Για να προσθέσετε έναν νέο λογαριασμό ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, πατήστε Tools, Account settings στο κεντρικό μενού του Mozilla Thunderbird. Στο πεδίο Your name μπορείτε να πληκτρολογήσετε το πλήρες όνομά σας, ενώ στην επόμενη οθόνη θα πρέπει να εισάγετε τους διακομιστές ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (POP3/IMAP και SMTP) που σας έχουν δοθεί από τον Internet Provider σας.

  Για λόγους προστασίας του απορρήτου του χρήστη, οι περισσότεροι σύγχρονοι e-mail clients, αποτρέπουν αρχικά την εμφάνιση εικόνων στα μηνύματα, οι οποίες είναι αποθηκευμένες σε απομακρυσμένους servers. Αυτό γίνεται ώστε να αποφευχθεί η καταγραφή της ώρας που ο παραλήπτης είδε το μήνυμα, καθώς και άλλες πληροφορίες. Για να προβάλλετε τις εικόνες στην περίπτωση αυτή, πατήστε στην επιλογή "Show images" στο πάνω μέρος του μηνύματος.

  Αν έχετε δεχθεί ένα ανεπιθύμητο διαφημιστικό e-mail (spam), μπορείτε να προσθέσετε τον αποστολέα του στη λίστα των αποστολέων junk mail, ώστε στο μέλλον να φιλτράρονται τα εισερχόμενα μηνύματα από αυτόν. Συγκεκριμένα, κάνετε δεξί κλικ στο ανεπιθύμητο μήνυμα και πατάτε Mark, As junk.

  Μία από τις πιο χρήσιμες λειτουργίες του Mozilla Thunderbird είναι ο καθορισμός φίλτρων που θα εφαρμόζονται αυτόματα στα εισερχόμενα μηνύμα κατά τη λήψη τους. Αυτό επιτυγχάνεται πατώντας στο μενού Tools, Message Filters και επιλέγοντας "New" στο παράθυρο που εμφανίζεται. Στη συνέχεια, μπορείτε να εισάγετε λέξεις, οι οποίες αν υπάρχουν στο θέμα ή στο κείμενο του μηνύματος, θα έχουν σαν αποτέλεσμα αυτό να μεταφέρεται αυτόματα σε συγκεκριμένο φάκελο ή να διαγράφεται.

  και για τ*ς αγγλομαθείς, απο τη riseup.net:


  Στείλτε email!

  Μπορεί να ακούγεται εύκολο, και όντος είναι, απλά χρειάζεται προσοχή σε μερικά λεπτά σημεία...

  Κατατοπιστικό “θέμα”: Το θέμα έχει το νόημα να εξηγεί το περιεχόμενο του email. π.χ. email με θέμα εκδήλωση, δεν λένε τίποτα απολύτως. Σκεφτείτε πως το email σας είναι ένα μεταξύ 20, 30 ή και παραπάνω email που λαμβάνει καθημερινά η μέση χρήστρια. Με λίγες παραπάνω λέξεις, μπορούμε να πούμε τι θέλουμε. πχ

  Θέμα: 13.12.2007 πολυτεχνείο εκδήλωση ασφαλιστικό,

  είναι λέξη και στοιχείο. Δεδομένου ότι το email σας έχει το όνομα της ομάδα σας, πχ ufu@email.gr ή underground_free_university@email.net τότε χωρίς καν να ανοιχτεί το email, υπάρχει σχεδόν όλη η πληροφορία. Αν με ενδιαφέρει το ανοίγω και βλέπω ώρα, ακριβές πρόγραμμα, την αφίσα και κάποια λινκς να μπω λιγουλάκι στο θέμα...
  Α και κάτι που θα αναλύσουμε παρακάτω: λόγω των ελληνικών χαρακτήρων και του μεγέθους του παραπάνω θέματος, έχει καλές πιθανότητες να φτάσει σπασμένο ή ακαταλαβίστικο σε αρκετό κόσμο. οπότε το καλυτερότερο, είναι η παρακάτω greeklish εκδοχή του:
  Θέμα: 13.12.2007 polytexneio ekdilwsi asfalistiko

  Βιβλίο διευθύνσεων: Πολύ πρακτική εφαρμογή που υπάρχει σε όλα τα webmails ή email clients. Δοκιμάστε το! Αποθηκεύετε και διαχειρίζεστε τα email φίλων, γνωστών, συνεργατών σας. Δεν τα χάνετε!

  Στέλνετε καινούργιο email? Δημιουργήστε ένα καινούργιο κενό email, και μην απαντήσετε σε κάποιο που σας είχαν στείλει. Είναι συχνό το φαινόμενο να λαμβάνεις απάντηση σε κάτι που είχες στείλει παλιά και το κυρίως κείμενο να είναι τελείως άσχετο με το θέμα του.

  Σκεφτείτε το πού απευθύνεστε: Γράψτε απλά και κατανοητά, χωρίς προαπαιτούμενα. Πχ ενα email Που ενημερώνει για μια συζήτηση για τα DRM, μπορεί να είναι κατανοητό από εσάς και την ομάδα σας, αλλά πιθανά όχι από όλον τον κόσμο που θα φτάσει. Οπότε, είτε ανοίξτε μια επεξηγηματική παρένθεση (Digital Rights Managment, ή πως ο υπολογιστής σας θα παίζει μόνο αγορασμένα mp3...), είτε βάτε λινκς (πχ στη wikipedia), κατά προτίμηση στη γλώσσα που θα καταλαβαίνουν οι περισσότερες/οι που θα το λάβουν...

  Μην γράφετε σεντόνια: Τα μεγάλα κείμενα κουράζουν. Αν θέλετε, δημοσιεύεστε το σύνολο αυτών που έχετε να πείτε στο site σας, ή επισυνάψτε τα σε μορφή κειμένου (rtf, odt, txt)

  Κάθε συζήτηση σε ξεχωριστό email: Έχει ξεκινήσει μια συζήτηση με email για πχ το ασφαλιστικό. Αν στο τρίτο email προσθέσετε και μερικά άλλα θέματα, πχ κάποιες προβολές, το πιθανότερο είναι να μην προσεχθούν. Προτιμήστε να στείλετε ξεχωριστό email γιαυτό.
  Από την άλλη επειδή είναι κουραστικό να λαμβάνεις 4-5 διαφορετικά email από το ίδιο άτομο την ίδια χρονική περίοδο, αν έχετε να ανοίξετε πολλά διαφορετικά θέματα, τονίστε το στο “Θέμα” του email.

  Θέμα: Φεστιβάλ ταινιών + Συναυλία + εκδρομή...

  Απάντηση (Reply ή Re: ή Θέμα:): όταν απαντάτε, κρατήστε και την ερώτηση φανερή. Κατά προτίμηση, απαντήστε στο πάνω μέρος του email, ή επισημάνετε ότι απαντάτε μέσα σ` αυτό που λάβατε...

  Προσέξτε το ύφος σας: Όπως συμβαίνει και στον αναλογικό κόσμο,σε μια συζήτηση μέσω email, μπορεί να υπάρξει κάποια διαφωνία και να ανεβούν οι τόνοι.

  λινκς: όταν εισάγετε λινκς (σύνδεσμοι) π.χ. example_site.org , προσέξτε να:

  <a href="http://www.examplesite.org"a>ονομασία του site</a>
  στα εισαγωγικά μπαίνει το URL ενώ στο δεύτερο κομμάτι, η ονομασία του
  


  Κεφαλαία: Αποφεύγετε να γράφετε μόνο με κεφαλαία. Κουράζουν στην ανάγνωση και στη γλώσσα των υπολογιστών σημαίνει πως αυτό που γράφετε, αν το λέγατε, θα φωνάζατε. Για να δώσετε έμφαση, χρησιμοποιήστε σημεία στίξης, πχ θαυμαστικά, τελείες αστερίσκους...

  character encoding

  Μεγάλο μπέρδεμα. Γνωστή και ως κωδικοσελίδα. Ας πούμε απλά πως όταν άρχισαν όλα (υπολογιστές, email, κλπ) υπήρχε υποστήριξη μόνο για αγγλικούς χαρακτήρες και μια πολύ απαισιόδοξη πρόβλεψη για το μέλλον αυτών...
  Σήμερα που είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα, ακόμα δεν έχει επιτευχθεί ένα μοντέλο που να χωράει όλες τις γλώσσες και όλους τους χαρακτήρες. Το Unicode, είναι αυτή η ενοποίηση, αλλά ζώντας στον καπιταλισμό, ανταγωνιστικές εταιρίες όπως πχ η micro$oft συνεχίζει στον δικό της δρόμο αδιαφορώντας για τον υπόλοιπο κόσμο...

  Οπότε συγχρονιστείτε με τον υπόλοιπο ελεύθερο κόσμο, στο Unicode, όταν δημοσιεύετε κάτι στο internet ή στέλνετε email. Για αυτά που έρχονται αλαμπουρνέζικα, απλά παίξτε με το character encoding του browser σας. Τέλος σας προτείνουμε το παρακάτω υπέροχο plugin για τον Firefox, YpogaPsychoEncoding.xpi (το κατεβάζετε και το τρέχετε με τον Firefox), που βρίσκει αυτόματα το character encoding της κάθε σελίδας, ή σας επιτρέπει να το ψάξετε πατώντας απλά το F12 κουμπί...

  Οι κωδικοσελίδες που μας ενδιαφέρουν, είναι οι: Unicode 
  ή UTF-8, Greek (ISO-8859-7) και Greek (Window$-1253).

  και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν:

  character encoding στον browser

  Χρειάζεται να ρυθμίσετε 3 πράγματα. Αρχικά στο “Προβολή – Κωδικοποίηση χαρακτήρων” (view – character encoding) να επιλέξτε ο Αυτόματος Εντοπισμός να είναι Universal. Εδώ δοκιμάζετε να αλλάξετε κωδικοποίηση, αν δεν διαβάζεται κάποιο email.


  Στις “Επιλογές” [options, στα window$ το βρίσκετε στο εργαλεία (tools), ενώ σε linux στο επεξεργασία (edit)]στην καρτέλα περιεχόμενο (content), στο Γραμματοσειρές και χρώματα(Fonts and colors) πατάτε το “Για προχωρημένους” (advanced)


  κάνετε τις επιλογές της παρακάτω εικόνας


  Χωρίς να φύγετε από τις επιλογές, αλλάζετε καρτέλα. Στην “Για προχωρημένους” και στο “Γενικά- Γλώσσες” πατάτε το “επιλογή”


  στο καινούργιο παράθυρο, επιλέγετε τα ελληνικά και πατάτε προσθήκη (add)...  character encoding στο email

  Κάπου στις επιλογές του email, υπάρχει κάποια για να ορίσουμε την κωδικοσελίδα που χρησιμοποιούμε. Επιλέξτε την Unicode. Αν δεν υπάρχει, μπορεί να συμπεριλαμβάνετε για “ευκολία” στην επιλογή τοποθεσίας, από ποια χώρα έχετε πρόσβαση στο internet, δηλαδή...

  τώρα μάλλον μπορείτε να στείλετε και να λάβετε email ξέγνοιαστα...


  greeklish

  Είτε σας αρέσουν είτε όχι, είναι αναντικατάστατα! Τουλάχιστον σε συγκεκριμένους τομείς. Θα έχετε προσέξει τα θέματα σε ορισμένα email, είτε να κόβονται “ΠΡΟΒΟΛΗ της αντιπολεμικής ταινίας, "ΚΑΛ=”, είτε να μην εμφανίζονται καθόλου “Re: ολομέλια Ο�Ξ­ΞΌΟ�Ο�Ξ·Ο�”. Η απάντηση στο τι φταίει, είναι τα ελληνικά! ω ναι...
  Ευτυχώς, επηρεάζονται μόνο το θέμα και τα συνημμένα αρχεία, οπότε μπορείτε να γράφετε το κυρίως θέμα σε ελληνικά.

  αλφάβητο greeklish
  στην πρώτη σειρά το ελληνικό αλφάβητο, στη δεύτερη το greeklish και στην τρίτη μερικές παραλλαγές γραμμάτων...

  α β γ δ ε ζ η θ ι κ λ μ ν ξ ο π ρ σ τ υ φ χ ψ ω
  a b g d e z h th i k l m n ks o p r s t y f x ps w
  v i 8 3 u

  Kαι αν σας φαίνεται απίθανο να γράφετε σε greeklish, γράψτε τα κανονικά και μεταφράστε τα στο
  παρακάτω site speech.ilsp.gr/greeklish/greeklishdemo.asp


  συννημένα (attachments)

  Μικρά επισυναπτόμενα αρχεία: Αν και πλέον οι internet συνδέσεις όσο παν και μεγαλώνουν, κάνοντας ευκολότερη τη λήψη ολοένα και μεγαλύτερων αρχείων, υπάρχουν καλύτεροι τρόποι να δουν πχ όλες οι φίλες/οι σας το καινούργιο αστείο βιντεάκι που ανακαλύψατε: στείλτε μόνο το λινκ! Έτσι εξοικονομείται χρόνος από εσάς (μέχρι να γίνει η επισύναψη στο email), από όσες το λάβουν (μέχρι να το κατεβάσουν), από όλους τους ενδιάμεσους υπολογιστικούς πόρους (servers providers, κτλ). Τέλος, γίνεται ομαλότερη η μετανάστευση σε κάποιο κινηματικό email provider...

  Μην επισυνάπτετε πολλά αρχεία: ή αν θέλετε να στείλτε πολλά, ή αν η ανάγκη είναι μεγάλη, κάντε τα ένα zip, ένα συμπιεσμένο αρχείο δηλαδή. Αν δεν το ξέρετε, ή έστω αν θέλετε ένα ελεύθερο πρόγραμμα συμπίεσης αρχείων, δείτε εδώ: www.7zip.org
  Α και καλό είναι, να επιβεβαιώστε πως η παραλήπτα έχει ένα πρόγραμμα για να ανοίγει συμπιεσμένα αρχεία. καλού κακού προσθέστε το παραπάνω λινκ, με οδηγίες, πχ:

   Για να ανοίγεις (ή και να δημιουργείς) συμπιεσμένα αρχεία, χρησιμοποίεισαι
  το πρόγραμμα που θα βρεις εδώ:
  
  • για window$: downloads.sourceforge.net/sevenzip
  • για mac OS X: 7zx
  • για linux, χρησιμοποιήστε τον package manager σας και αναζητήστε κάποιο πρόγραμμα για zip. Ενδεικτικά, αναφέρω τα xarchive και Ark...
  Εγκαθιστάς κάποιο από τα παραπάνω και όποτε λαμβάνεις κάποιο συμπιεσμένο αρχείο, με διπλό κλικ θα ανοίγει αυτόματα με το πρόγραμμα και θα μπορείς να δεις τα περιεχόμενά του...

  Τύποι αρχείων: Επισυνάπτετε αρχεία που μπορούν να διαβαστούν σε οποιονδήποτε υπολογιστή, χωρίς την χρήση ειδικευμένων προγραμμάτων. ΟΚ αυτό αντικρούει το παραπάνω, αλλά ας θεωρήσουμε τα συμπιεσμένα αρχεία ως κάτι που έτσι και αλλιώς θα συναντήσουμε, και άρα αρκετά βασικό.
  π.χ. Δημιουργώ μια αφίσα, χρησιμοποιώντας τα Gimp (επεξεργασία φωτογραφίας) και Inkscape (διανυσματική σχεδίαση). Για να μπορώ να κάνω εύκολα αλλαγές, σώζω τη δουλεία μου στο πρώτο σαν xcf και στο δεύτερο σαν svg. Παρ` όλο που και τα δύο είναι ανοικτά format (μπορούν εύκολα να συνεργαστούν με άλλα αντίστοιχα προγράμματα, αν το θέλουν αυτές/οι που φτιάχνουν αυτά τα άλλα προγράμματα), απαιτούν την παρουσία ειδικού προγράμματος για να ανοίξουν, δημιουργούμε δηλαδή προαπαιτούμενα χωρίς λόγο. Αντ` αυτού, σώζω την αφίσα σε μια κοινή μορφή φωτογραφίας, πχ png ή jpg και στέλνω αυτή στο email μου. Έτσι και μπορεί εύκολα να τη δει πολύς κόσμος και στέλνω κάτι μικρότερου μεγέθους, άρα ποιο γρήγορα...
  και ένα αναλογικό παράδειγμα:
  τα email είναι σαν τα κανονικά γράμματα, μπορούν να μεταφέρουν οτιδήποτε, αρκεί να χωράει στο μέγεθος που ορίζουν, πχ 10mb για τα περισσότερα email, να χωράει στο φάκελο, για τα γράμματα.
  Οπότε μέσα σε ένα γράμμα, εκτός από κείμενα και φωτογραφίες που θα γίνουν εύκολα αντιληπτά. μπορώ να στείλω, πχ μικροφίλμ, που απαιτεί ειδικό μηχάνημα ή φακό για να το δεις, άρα προαπαιτούμενο...

  ονοματολογία αρχείων: για να ανταλλάσσουμε αρχεία, μάλλον έχουν κάτι σημαντικό μέσα τους. Πιθανά να έχει μια αξία κάποια από αυτά να ξαναανοιχτούν στο μέλλον. Σίγουρα βοηθάει και για την αρχειοθέτηση τους. Δώστε μικρά και περιεκτικά ονόματα, αντίστοιχα με αυτά που αναφέραμε για το “Θέμα” και φυσικά σε greeklish για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω. πχ

  Έτσι και αλλιώς, τα αρχεία εμφανίζονται με διαφορετικά εικονίδια στο λειτουργικό σύστημα, οπότε πέρνουμε μια ιδέα περί τίνος πρόκειται. Αυτό που χρειάζεται να τονίσουμε είναι σε τι αναφέρεται. Έχετε λάβει και σίγουρα θα λάβετε πολλά email με συνημμένα όπως:

  α και φυσικά αυτά με τους σπασμένους χαρακτήρες

  Η greeklish ονομασία των αρχείων είναι κάτι που χρειάζεται να κάνετε σε όλες σας τις ασχολίες με ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Μπορεί να είναι κουραστικό, αλλά είναι λογικό όταν χρησιμοποιείτε υπολογιστές και ανταλλάσσετε αρχεία με άλλους υπολογιστές που πιθανά να έχουν λειτουργικό σύστημα σε άλλη γλώσσα, ε κάπου θα γίνει η ζημιά και το αρχείο σας θα καταλήξει κάπως έτσι:
  ______3___________2_____.doc

  Και μιας και αναφερθήκαμε, αποφύγετε τα κενά στα ονόματα των αρχείων και κυρίως στα ονόματα των φακέλων, μιας και μπορεί να μπερδέψει ορισμένα προγράμματα...
  Τέλος όσο μπορείτε, να αποφεύγετε γενικά, τα τεράστια ονόματα. Στο κάθε σύστημα διαχείρισης αρχείων (File System), υπάρχει ένα ανώτατο όριο χαρακτήρων, που είναι περίπου οι 255. Αυτό περιλαμβάνει και τους φακέλους που το έχετε αποθηκευμένο στο σκληρό δίσκο. Αν ποτέ προκύψει πρόβλημα, θα είναι αν πχ θέλετε να γράψετε σε ένα cd μια δομή φακέλων όπως:

  c:\τα αρχεία μου\σχολείο\λύκειο\1ηλυκείου\μαθήματα\χημεία\οργανική\ενώσεις\στοιχεία\άνθρακας\ασκήσεις\εξωσχολικά\κεφ3\β\13\σε ένα εργαστήριο γίνεται καύση μίγματος υδρογονανθράκων άγνωστης σύστασης βάρους 500 γραμμαρίων, με αποτέλεσμα να έχουμε πλήρη καύση του υπάρχοντος οξυγόνου. βρείτε την κατά βάρος σύσταση του αρχικού μείγματος.rtf

  Όσο γελοίο και αν φαίνεται, μπορεί να συμβεί, με μεγάλα ονόματα...

  λίστες συζητήσεων μέσω εμαιλ (mailing lists)

  Θεματικές λίστες συζητήσεων. Αντί να στέλνετε πολλά email σε κόσμο για το ίδιο θέμα (πχ ποδήλατα), γράφεστε στην ίδια λίστα και ανταλλάσσετε email. Όταν θέλετε να στείλετε κάτι, απλά το στέλνετε στη λίστα και αυτό αυτομάτως πάει σε όλα τα μέλη.

  Προσέξτε το πως λειτουργεί η λίστα. Υπάρχουν αυστηρά θεματικές λίστες που δεν θέλουν να λαμβάνουν email εκτός της θεματικής τους. Υπάρχουν λίστες ενημερώσεων για διάφορα θέματα, λίστες που προετοιμάζουν κάτι, κλπ κλπ.

  Αν κάποια λίστα που παρακολουθείτε έχει μεγάλη κίνηση, πχ 20 email/μέρα, μπορείτε να επιλέξετε να λαμβάνετε ένα ημερήσιο email που θα τα περιέχει όλα. Συνήθως λέγεται Digest.

  Τις περρισότερες φορές, οι λίστες είναι υπό-διαχείρηση (moderation), δηλαδή τα email που στέλνονται σε αυτές από αποστολείς που δεν είναι στη λίστα, χρειάζονται την έγκριση κάποιας/ου που έχει αυτή την αρμοδιότητα (moderator), για να φτάσει σε όλο τον κόσμο της λίστας. Αυτό γίνεται για να περιοριστούν τα spam και τα εκτός θέματος email. Οπότε αν στείλετε ένα email σε κάποια λίστα που δεν συμμετέχετε και απάντηση δεν πέρνετε, μπορεί να σημαίνει πως έχει κολλήσει στην διαχείρηση...

  Όλες οι λίστες έχουν μια σελίδα, όπου υπάρχει το αρχείο των email της λίστας. Επίσης έχει επιλογές διαχείρησης του εκείλογαριασμού σας (account), επιλογες εγγραφής, καθώς και μια εισαγωγική σελίδα με ένα μικρό κειμενάκι αυτοπαρουσίασης...

  spam - μη επιθυμητά email

  Spam ονομάζονται όλα τα μη επιθυμητά email, αυτά που σας προσφέρουν πράγματα ή υπηρεσίες που ποτέ δεν ζητήσατε (“cheap Viagra, low mortgages”) ή σκεφτήκατε ότι υπάρχουν, διαφημιστικά (οικόπεδα, αυτοκίνητα, μάρμαρα, περιοδικά, κλπ), email που παρουσιάζονται σαν να είχαν γραφτεί από φιλικά πρόσωπα (“Hello friend”, “Its been long”), email που εμφανίζουν σαν αποστολέα γνωστές σας διευθύνσεις, αλλά το θέμα τους σας ξενίζει (πχ να σας έρχεται από κάποιον που δεν ξέρει αγγλικά με θέμα: hello my friend!), email με ιούς, κλπ κλπ

  Οι ποσότητες των spam email που διακινούνται καθημερινά ανέρχονται σε 90 δισεκατομμύρια τη μέρα το 2007, ποσοστό που μάλλον ξεπερνάει το 90% της συνολικής κίνησης email.

  Και πως να προφυλαχτούμε? Η πρόληψη είναι δύσκολο πράγμα. Χρησιμοποιήστε email που να μπαίνει σε email πρόγραμμα, (client), όπως το Thunderbird, όπου μπορείτε να βάλετε επιπλέον spam φίλτρα, πέρα αυτών του email παρόχου σας. ΜΗΝ ανοίγετε κάτι που σας φαίνεται ύποπτο. Και ιός να μην είναι, θα είναι χάσιμο χρόνου. κατευθείαν στον κάδο!
  Προφυλάξτε τις διευθύνσεις σας στα site. εισάγετε email,

  Κομμάτι των spam είναι οι οικονομικες απάτες, email που προσπαθούν να σας πείσουν να πληρώστε ένα μικρό ποσό για να κερδίσετε εκατομμύρια. Περρισότερα στο scamdex.com, συλλογή email με οικονομικές απάτες...

  chain mails

  Μια κατηγορία spam, είναι τα chain-emails, αυτά δηλαδή που κυκλοφορούν αλυσιδωτά. Μου έρχεται ένα email και το προωθώ σε 10 άτομα και αυτά σε άλλα δέκα, σαν πυραμίδα. Μια κατηγορία αυτών, είναι φάρσες (hoax emails), που όμως δεν έχουν την παραδοσιακή έννοια της φάρσας, σου κάνω κάτι δηλαδή για να γελάσουμε, μιας και οι δημιουργοί τους, δεν βλέπουν το αποτέλεσμα όταν ανοίγουν οι παραλήπτες/ισσες τέτοια email...

  Το πρόβλημα με τέτοια email, είναι ότι:

  Το internet είναι πληροφορία, είναι διασταύρωση πηγών, είναι ατέλειωτες βιβλιοθήκες και βάσεις δεδομένων. Και όμως, τέτοια email, χωρίς κανένα απολύτως λινκ για να επιβεβαιώνει τα γραφομενά του, περνάν σαν έγκυρες πηγές.

  Είναι ζήτημα παιδείας και κουλτούρας του κόσμου που επικοινωνεί, ενημερώνεται, διαβάζει και μορφώνεται μέσω του internet. Είναι πολύ στοιχειώδες (it`s elementary my dear Watson...), όταν συναντάς μια πληροφορία να ανοίγεις την wikipedia, να την επιβεβαιώσεις. Να κάνεις τη φήμη αλήθεια ή ψέματα. Σε δεύτερο βαθμό υπάρχουν και οι μηχανές αναζήτησης, για έρευνα. Εξειδικευμένες (π.χ. imdb.com για ταινίες) ή γενικές (το μαντέψατε, google.com), μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμες. Μην πιστεύετε ότι ακούτε ή διαβάζετε, χωρίς να την ψάξετε λιγουλάκι.

  Και το πάμε παρακάτω. Δυστηχώς σε τέτοια email, το μόνο γνωστό μας στοιχείο είναι τα ονόματα των πολυεθνικών. Η micro$oft μαζί με την AOL θα κάνουν αυτό. Το CNN είπε αυτό, ή Norton θεωρεί τρομερό τον τάδε ιό. Ο κόσμος δείχνει τυφλή εμπιστοσύνη δηλαδή σε ένα λογότυπο εταιρίας, με θρησκευτική ευλάβεια...

  Τέλος τείνουν να σπρώχνουν τον κόσμο σε μια λογική διαμεσολάβησης. Αν θέλει να βρει κάποιο αστείο βιντεάκι ή αντίστοιχες φωτογραφίες, δεν θα μπει στον (φοβερό είναι η αλήθεια) κόπο, να ανοίξει μια μηχανή αναζήτησης και να ψάξει για π.χ. “jokes”, “funny videos” ή “funny pictures”. Απλά θα περιμένει αυτήν ή αυτόν που στέλνει τέτοια email για να ευθημήσει. Και οκ με το χαβαλέ, αλλά τι γίνεται με τους ιούς (στον κόσμο των παραθύρων είμαστε όλες κρυωμένες)? Είναι σαν διαφημιστική καμπάνια της κάθε Norton, το να βασίζει ο κόσμος την ενημέρωση του σε τέτοια θέματα, σε chain emails. Το αποτέλεσμα είναι “τρέξτε αγοράστε anti-virus”...

  Δυστηχώς τα mailbox (γραμματοκιβώτια μας, οκ μερικά είναι καλύτερα να μην μεταφράζονται!) μας έχουν γεμίσει με σκουπίδια. Ένα καλό πρώτο βήμα για να μειώσουμε τα σκουπίδια, είναι να πάψουμε να τα προωθούμε και απλά να τα σβήνουμε...

  μερικά από τα θέματα με τα οποία ασχολούνται τέτοια email:

  Μιας και τέτοια email απευθύνονται παγκόσμια (no borders no nations, more spam!), οπότε γράφονται στην πιο κοινή γλώσσα που είναι η αγγλική. Συχνά θα βρείτε στο θέμα να περιέχει εκφράσεις όπως:

  Σχετικά πρόσφατα έχουν αρχίσει και ελληνικές εκδοχές τους, να κυκλοφορούν. Είναι ακόμα ευκολότερο να τις διακρίνεις, μιας και μοιάζουν με μεταφράσεις του Babel Fish (πρόγραμμα αυτόματης μετάφρασης που βασίζεται στο systran, που δεν τα πάει καλά με το συντακτικό. Χρησιμοποιήστε το σαν λεξικό ή αν θέλετε να γελάσετε...)

  "Send this email to everyone in your address book"
  “Στείλε αυτό το email σε όλους σου τους φίλους”

  Ίσως το ποιο εκνευριστικό είναι τέτοια email να αρχίζουν με την εισαγωγή: “μάλλον πρόκειται για απάτη, αλλά τι έχουμε να χάσουμε?”

  σκέψεις στο γιατί στέλνονται τέτοια email: www.hoax-slayer.com/#why-email-hoaxes

  ενδεικτική απάντηση σε προειδοποιητικό email που λάβαμε, για ιό-απάτη. Αν θέλετε, χρησιμοποιήστε το εσωτερικό πλαίσιο για απάντηση, μιας και το υπόλοιπο αναφέρεται σε συγκεκρυμμένο hoax-email...

  αν και εκτιμάμε πολύ το ενδιαφέρον σου, οφείλουμε σαν πανεπιστήμιο υπολογιστών
  (ufu.gr), που σέβεται την φήμη του, να σου επισημάνουμε, πως πρόκειται για φάρσα.
  δεν θέλουμε να στην πούμε, ή να το παίξουμε έξυπνοι/ες (όλος ο κόσμος έχει κάνει
  τουλάχιστον ένα τέτοιο fwd...), απλά το λάβαμε αρκετές φορές αυτό, και είπαμε να
   κάνουμε κάτι! μπορείς να δεις και τα παρακάτω λινκ:
  
  http://en.wikipedia.org/wiki/Olympic_Torch_%28virus_hoax%29
  
  http://www.google.com/search?q=Olympic+Torch+virus+hoax
  
  από την άλλη, στο βαθμό που δεν τρομοκρατεί τον κόσμο, μπορεί και να κάνει και 
  καλό, σαν εγρήγορση, άλλα μάλλον αυτή η ιστορία θα καταλήξει ειτε σε διαφημιστική
  καμπανιά της κάθε McAfee και του κάθε Norton, ή σαν το μύθο με τον τσοπάνη που 
  φώναζε βοήθεια για πλάκα και όταν ήρθε πραγματικά ένας λύκος δεν του έδωσε 
  κανείς/μια σημασία...
  
  σου αντιπροτείνουμε το λοιπόν, να στέλνεις σαν συνοδευτικό (ή μόνο αυτό) κάτι 
  σαν:
  
  ορίστε μια φάρσα που μου` ρθε με email! αλλά καλού κακού,κάντε
  κάτι από τα παρακάτω!
  
  • βάλτε linux! και ξένοιαστε από ιούς, διαφημίσεις, παράθυρα που πετάγονται κλπ κλπ
  • δεν μπορείτε (ακόμη?) χωρίς window$? βάλτε ένα antivirus (την ελεύθερη έκδοση του avg, για παράδειγμα, μην πληρώνετε κερατιάτικα το norton!). Κάντε τακτικά τα updates της micro$oft.
  • Χρησιμοποιήστε ένα adaware (spybot, avg adaware)...

  ufu sou!

  sites που δημοσιεύουν τέτοια email και κάνουν καμπάνια εναντίων τους...


  διαχείρηση email: φάκελοι και φίλτρα

  Σταδιακά θα λαμβάνετε ολοένα και περισσότερα email. Από κάποιο σημείο και μετά θα χρειαστείτε να τα ταξινομήσετε κάπως. Σε αυτό βοηθάνε οι φάκελοι(folders) και τα φίλτρα(filters). Δημιουργήστε φακέλους με θεματικές, πχ “υπολογιστές”, “ποδήλατο”. Δημιουργήστε αντίστοιχα φίλτρα που να κατευθύνουν email με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στον αντίστοιχο φάκελο.

  π.χ. Ένα φίλτρο μπορεί να κατευθύνει email που σας έρχονται από το ufu, προς τον φάκελο υπολογιστές. Ρυθμίζετε το φίλτρο να κατευθύνει εκεί όλα τα email που προέρχονται από το ufu@email.gr ή αν υποστηρίζονται ποιο εξελιγμένα φίλτρα, μπορείτε να δοκιμάσετε κατι σε *@email.gr, δηλαδή όλα τα email από το ufu. Ποιο εύκολο είναι το φιλτράρισμα των mailing lists. Απλά δηλώνετε ότι στο θέμα θα εμφανίζεται το [ufu]...

  Κρατάμε email μόνο αν μπορούν να μας φανούν χρήσιμα στο μέλλον, είτε σαν πηγή είτε για να μας θυμήσουν κάτι είτε απλά γιατί μας αρέσανε. Σβήνοντας αυτά που αν ξαναδιαβαστούν δεν προσφέρουν κάτι,

  Αρχίστε από αυτά με τα τεράστια συνημμένα!


  Κρυφή Κοινοποίηση - Bcc (blind carbon copy)

  Στο email σας, όταν δημιουργείτε ένα καινούργιο προς αποστολή email, υπάρχουν τα:

  Στο “προς”, γράφετε την παραλήπτα του email. Αν θέλετε να το στείλετε πχ στην ομάδα σας, αλλά να το λάβουν υπόψιν και άλλες/οι, τότε (κανονικά), χρησιμοποιείτε το To για το email που απευθύνεστε και το CC για τα υπόλοιπα email. Αν πάλι θέλετε να το κοινοποιήσετε, χωρίς να το ξέρει το αρχικό email, τότε χρησιμοποιείτε το BCC. Μπέρδεμα?

  Παραδείγματα!

  Το ufu κάνει ένα φεστιβαλάκι με workshops γύρω από τους υπολογιστές. Τα πρώτα email που ανταλλάσσονται, είναι οργανωτικά, οπότε στέλνονται πχ

  από:  ufu@email.gr προς τη λίστα της ομάδας, 
  προς: ufu@lists.email.gr
  

  Όταν έχει ετοιμαστεί τι αφισάκι και ένα κειμενάκι, στέλνεται στη λίστα, και κοινοποιείται σε φίλες και φίλους:

  από:  ufu@email.gr 
  προς: ufu@lists.email.gr
  cc:  lala@lala.gr, tixame_tixasame@xame.gr, stallman@gnu.email.org,
      info@badvista.email.org, κλπ
  

  Ξαφνικά, την παραμονή του φεστιβαλακίου, έρχεται ένα απειλητικό email, από τη micro$oft, που θα μας μυνήσει, επειδή τη δυσφημούμε! Άκου πράγματα!
  Καλείται άμεσα συνέλευση, και η απάντηση στέλνεται στη micro$oft, με κρυφή κοινοποίηση σε δικηγόρους και φίλους/ες, ώστε να μην γνωρίζει που έχει φτάσει...

  από:  ufu@email.gr
  προς: 8a_sas_fame_re_texnofrikia@micro$oft.com
  bcc: lala@lala.gr, tixame_tixasame@xame.gr, stallman@gnu.email.org,
      info@badvista.email.org, κλπ
    πέραν της πλάκας, ο μόνος σοβαρός λόγος να χρησιμοποιείτε το bcc, είναι σε μαζικές αποστολές email ή όταν κάνετε fwd. Α και κάντε και το καλό να σβήσετε από το κυρίος κείμενο του email, όσες διευθύνσεις δείτε εκεί. Τα chain emails, είναι ένας καλός τρόπος για έναν spammer, να μαζέψει email διευθύνσεις χωρίς κόπο. Και σίγουρα θα σας ευχαριστήσει στέλνοντάς σας extra διαφημιστικά μνήματα!

  κινηματικοί email servers

  μόνο για ακτιβιστές/τριες! χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση, δεν κρατάνε IP, και είναι καλά παιδιά!

  εμπορικός email provider, με κρυπτογράφηση, για όλο τον κόσμο...


  PGP (Pretty Good Privacy)

  Σκεφτείτε πως στο παλιό αναλογικό, ταχυδρομείο, στέλνετε μόνο καρτ-ποστάλ, αυτές τις φωτογραφίες που γράφετε από πίσω, και δεν βάζετε φάκελο. Όλες και όλοι από των οποίων τα χέρια θα περάσει μία τέτοια καρτ-ποστάλ, μπορεί εν δυνάμει να τη διαβάσουν. Ε το pgp, είναι ο “φάκελος” για τα email σας που μοιάζουν με τις καρτ-ποστάλ. Αναλυτικότερα στον περί ανωνυμίας οδηγό...

  Το PGP (συντομογραφία του Pretty Good Privacy), ειναι ενα προγραμμα κρυπτογραφησης "δημοσιου κλειδιου"(λεγε με public key, απο εδω και περα) που αρχικά γραφτηκε απο τον Phil Zimmermann το 1991. Τα επομενα χρονια,το PGP απεκτησε χιλιαδες υποστηρικτες σε ολο τον κοσμο, και εχει γινει το στανταρτ της κρυπτογραφησης email στο Internet. Αν δεν ξερεις αν το PGP ειναι χρησιμο για σενα, διαβασε τα παρακατω αρθρα απο τον Phil Zimmermann's why you should use PGP και αυτό how PGP works.Ο Adam Back εγραψε αυτο history of PGP.

  Το PGP documentation ειναι μια καλη αφετηρια. Αν εχεις καποια ερωτηση σχετικα με το PGP, πολυ πιθανο να εχει ηδη απαντηθει στο FAQs. Μερικα PGP books ειναι επισης διαθεσιμα.

  ώρα (time)

  Η γη γυρίζει. Είναι στρογγυλή μεγάλη και ωραία, αν και δεν έχουμε σημείο σύγκρισης. Η μέτρηση του χρόνου και χωρισμός σε ημέρες και ώρες, είναι μια ανθρώπινη συνήθεια. Για τον καλύτερο συντονισμό της οποίας, χρησιμοποιούνται οι μεσημβρινοί (γνωστοί και ως time zones). Τα email σημειώνουν ημερομηνία και ώρα αποστολής. Και τα δύο ορίζονται στις επιλογές του email μας. Η ημερομηνία, όντας κοινή σε όλο τον κόσμο, μπαίνει αυτόματα. Η ώρα όμως, χρειάζεται και την επιλογή του μεσημβρινού που ήμαστε. Πχ εδώ ισχύει ο +02. Αυτή η ρύθμιση θεωρείται μάλλον πολυτέλεια, και πολύ σπάνια θα δείτε email που εμφανίζουν τη σωστή.

  Αν θέλετε να ξέρετε πότε στάλει κάποιο email, δείτε την ώρα αποστολής και προσθέστε ή αφαιρέστε τις αντίστοιχες ώρες. Πχ αν έφυγε στις 14.00 με +01, τότε τοπική ώρα Αθήνας, είναι 15.00 μιας και βρισκόμαστε στον +02. αν πάλι έφυγε στις 14.00 με -03, τότε είναι 19.00 τοπική Αθήνας, μιας και είναι 3 ώρες διαφορά μέχρι τον πρώτο μεσημβρινό (του Γκρίνουιτς, +00 γνωστός και σαν GMT) και άλλες δύο μετά από αυτόν.
  Στις επιλογές του email σας θα έχει κάποιο πεδίο ρύθμισης της ώρας. Αν δεν έχει, μπορεί να το έχουν αυτοματοποιήσει σε μια ένδειξη της χώρας από όπου το χρησιμοποιείται...


  εικονικό πληκτρολόγιο (virtual keyboard)

  Ok, μπορεί αυτό να είναι υπερβολή, για την αλληλογραφία τουλάχιστον, αλλά ας το έχουμε υπόψιν. Υπάρχουν προγράμματα που όταν εγκατασταθούν σε ένα υπολογιστή, μπορούν να ανιχνεύουν τι πλήκτρα και με τι σειρά πατιόνται στο πληκτρολόγιο. Έτσι μπορεί να εντοπιστεί πχ ότι για να μπω στο info@email.gr, πληκτρολόγησα με τη σειρά:

  mail.email.gr
  info
  password
  


  και όποιος/α χρησιμοποιεί αυτό το πρόγραμμα να ξέρει το email μου, και το password. Τέτοια προγράμματα μπορούν να εγκατασταθούν στον υπολογιστή μας, είτε να είναι εγκατεστημένα πχ σε ένα net-cafe.
  Δεν χρειάζεται πανικός. Δεν είναι ούτε καινούργιο φρούτο, ούτε υπάρχουν παντού. Μια παλιά αναφορά σε κάποια mailing list: cypherpunks.venona.com
  Χρειάζεται λίγη προσοχή μόνο. Στον υπολογιστή μας, ΔΕΝ τρέχουμε προγράμματα που μας προτείνει ένα άγνωστο site. ΔΕΝ ανοίγουμε spam emails. Σε δημόσιους υπολογιστές, ΔΕΝ κάνουμε αγορές μέσω Internet...


  slopsbox.com

  Θέλετε να γραφτείτε σε κάποιο forum και σας ζητάνε email? Φοβάστε οτί θα σας γεμίσουν με spam? Δοκιμάστε το slopsbox! Email μιας χρήσης. Πηγαίνετε στο site, δημιουργείτε ένα καινούργιο 24ώρο λογαριασμό, τον χρησιμοποιείτε για την εγγραφή και αυτό ήταν!